30 Ekim 2010 Cumartesi

Çok Uçlu Tornavida Seti

Küçük bir aradan sonra hepinize merhaba:)
Bugün çoğumuzun değişik zamanlarda işine yarayabilecek, ufak tefek tamirat işlerimizi halledecek bir tornavida setini tanıtmak istedim. Bir çoğumuzun evinde değişik boy ve uçlarda tornavidalar vardır, bu setin güzelliğiyse tek sapla bir çok ucu kullanmanıza olanak tanımasında.


Eğer sizin de içinizde benim gibi "Acaba bu nasıl yapılmış?" merakı varsa bu tip bir tornavidaya çalar saatinizi sökerken, uzaktan kumandalı arabanızın motorlarını sökmeye çalışırken, mouse vs gibi basit elektronik aletleri kurcalarken veya evdeki ufak tefek priz vs değiştirme işlemlerini yaparken çok ihtiyacınız olacağı kesin. :)


Tornavida setimiz sert bir plastik kutu içinde, yine sert şaffaf plastikten bir koruma kapağıyla kapatılmış olarak geliyor. İçine genel olarak bakacak olursak da değişik boy ve uçlarda 48 parça uç, sap ve uzatma aparatından oluşan 50 parçalık bu setle söküp takamayacağınız vida kalmaması lazım.


Uzatma parçası sapa, seçtiğiniz uç da uzatma sapına mıknatıs ile tutunuyor. Mıknatısın tutma oranını iyi ayarlamışlar. Birşey sıkarken ve sökerken çıkıp gidecek kadar gevşek değil, aynı zamanda bir taktınız mı çıkarmak için kendinizle savaşağınız kadar çekici de değil. Uzatma parçasını taktığınızda tornavidanın boyu yaklaşık 25 cm oluyor ki, arada derede kalan yerlere yetişmek için bence yeterli.


"Yok  benim işim o kadar uzaklarda değil" derseniz de ucu direk sapa takıp daha kısa ve kontrolü daha kolay bir tornavida elde edebilirsiniz. O zaman da uzunluğu sanırım 13-14 cm civarında olacaktır. Tornavidanın arka kısmı saptan bağımsız dönebildiği için birşeyler söküp takmak oldukça rahat olmuş. Tornavidanın 12 başlık ucundan oluşan 4 seti var, bunlara tek tek göz atacak olursak;


1. sette düz tornavida uçları bulunuyor. Burada dikkatimi çeken nokta ise 1,5-2,0-2,5-3,0-3,5 numara uçların her birinden ikişer tane konulmuş olması. Burada uçlar dayanıksız olduğu için mi ikişer tane konuldu yoksa gerçekten çok ince olduklarından kaliteli bile olsalar yamulabilirler mantığıyla mı bu uçlar ikilendi anlayamadım. Zaman içinde kullandıkça anlayacağız. Ama kabul etmeliyim ki uçlar çok ince olduğundan çok zorlanırlarsa kaliteli olsalar bile ağızlarının yamulma ihtimali çok yüksek. Ne kadar ince olduklarını anlamanız için bir örnek vereyim:
T1,5 ucu daha önce burada incelediğim Pro Trek saatimin üstündeki küçüçük vidaya oluyor:)


2. sette ise bizim "Yıldız uç" dediğimiz ecnebi tabiriyle Philips tornavida başları var.:) Burada dikkatimi yine aynı konu çekiyor, bir adet 0 numara, 4 adet bir numara uç var. Devamında ise genelde ABD menşeili ürünlerde kullanılan 6 başlı yıldız vidalara uyan 5-6-7-8- ve 2 adet 9 numara uç var.


3.set ise yine Philips uçların 8 başlı olanları ile başlıyor. 2 tane 0 numara, 3 tane 1 numara uç var. Devamındaysa normal yıldız uçların çok ince olan 00 numarasından 4 tane ve 2.sette 1 tane olan 0 numaranın devamı 3 tane 0 numara uç bulunuyor.


4 sette yine 6'lı yıldız uçların 10-15-20 numaralarından ikişer adetle başlıyoruz. Devamında ise "alyan veya alyen" dediğimiz vidalara uyacak altıgen uçların 0,9-1,3-2,0-3,0 ve 4,0 numaraları bulunuyor.

SONUÇ OLARAK:


50 parça tornavida seti denince aklınıza 50 değişik uç gelmesin. Önceden dediğim gibi en çok kullanılan uçların genelde kullanım oranlarıyla orantılı olarak yedeklerinden oluşan bir setle karşı karşıyayız. Çok büyük vidalar için uçlardansa daha çok küçük ve belki orta boy vidalarla işi olan, profesyonel hayatta değil de ufak tefek tamirat işlerinde kullanacaklar için fiyat/performans oranı uygun bir set olduğu kanısındayım. 15 liraya İzmir Kipa'dan aldım. Burada tanıttığım Buck çakımın küçük olanının cep klips vidaları sürekli gevşiyordu, vidaları da oldukça küçük 6'lı yıldız uç olduğundan bu seti alma ihtiyacı hissettim ve oldukça yardımcı oldu. Daha önce normal yıldız veya düz tornavida ile doğru düzgün sıkamadığım için sürekli gevşeyen vidalar şimdi taş gibi:) "Biz de daha önce mankenlik yaptık abiii" diyen Kıvanç kadar kendime güvenmesem de bu konulardan az çok anladığımı düşünüyorum, ondan uçlar fiyatına göre bana kaliteli göründü. Ama kullanmadan yine de kesin sonuçlara varmanın alemi yok.

Bu arada en başta söylediğim gibi etrafınızdaki araç gereçlerin nasıl yapıldıklarına benim kadar meraklıysanız ve Discovery Channel izleyemiyorsanız BURADAN 9 sezonluk How It's Made torrentini indirebilirsiniz. 23 gb'lık çok güzel bir arşiv, elinizde bulunsun derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder