Bu aralar genelde yazmaya zor zaman bulduğumdan yazılarım genelde "Uzun bir süreden sonra merhaba!" ile başlıyordu. Bu yazı ise ancak "Uzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun bir süreden sonra merhaba!" ile başlayabilir. Buralara birşeyler karalamayalı çok uzun zaman oldu. Aslında yazmak istediğim birkaç ürün var ama onlara da "kısmet" diyelim :)
Beni tanıyanlar sıkı bir Casio saat meraklısı olduğumu iyi bilir. Saat kullanmaya F-91 ile başladık. Hem hesap makinelisinden hem de sadesinden Databank'lı Casio da kullandım tabi ki. Bir G-Shock alıp çok beğenince aklım kaydı ve yaklaşık 5 yıl burada da yazmış olduğum Casio ProTrek PRG 130T saati aldım. Özellikle de işim gereği genelde takım elbise veya nispeten klasik kıyafetler giyiyor olduğum için analog bir saat ihtiyacım belirdi. Yıllar yılı salağa yattım ama güzel durmuyordu. İşte burada da araştırmalarım beni yine dönüp dolaşıp Casio Edifice Redbull serisine çıkardı.
Peki neden? Cevabım basit. Eğer bugün bir Breitling, bir Longines alamıyorsanız ara markalara dünyanın parasını dökmeye hiç gerek yok. Casio'nun özellikle de Edifice Active Racing Line dedikleri serisi hem kalite anlamında hem de fiyat/performans anlamında Seiko vb. denklerini kesinlikle aratmıyor da ondan. Bildiğiniz gibi Formula 1 dünyanın en pahalı sporu ve markanızı burada bir takımla eşleşecek hale getiriyorsanız kalitesiz bir ürün kullanma şansınız sıfır oluyor.
Bu konuyu çok uzatmadan şöyle kapatıyorum, eğer 3 yıl üst üste F1 şampiyonu olmuş birine saat taktıracaksanız, çok dikkatli olmanız gerekir. :)
Ürün sağlam beyaz bir kutunun içinde geliyor. Bu kutunun içinde saatin durduğu şık ayrı bir lacivert kutu ve kullanma kılavuzu var. Ürünün ingilizce kılavuzunu anlamayanlar için bu yazının sonuna Türkçe kılavuzu ekleyeceğim. Bu saat hediye olduğu için fiyat konusuna değinmeyeceğim, Ersa ve Konyalı saat gibi resmi Casio distribütörlerinden fiyatını öğrenebilirsiniz. Burada fiyat demişken analog saatler replikası çok kolay yapılan saatler olduğundan kazık yemek istemiyorsanız resmi Casio satıcılarını tercih etmenizi tavsiye ederim.
Redbull işbirliği demişken Edifice ile ilgili şu ufak ayrıntıyı vermek gerekir; saatlerin iki versiyonu var. Birincisi bu seri için tasarlanmış ama standart görünen saatler, ki benimki böyle, ikincisi ise aynı saatlerin renklerine genelde hafif maviler katarak içine de Redbull logosu koyarak satılan versiyonları. Ben kendi adıma içindeki logodan hoşlanmadım. Biraz promosyon gibi durduğu için özellikle Redbull logosu olmayan ama bu seri için tasarlanmış bir saat seçtim. Aslında bu serideki saatlerin hepsi birbirine benziyor. Bugün yazıyı yazmak için Edifice sitesini açtığımda gördüğüm yeni EQW-A1200 hariç. Çünkü ona pusula ve sarsıntılara karşı dayanması açısından özel bir jel teknolojisi eklenmiş.
Saatin genel görünümü üstteki gibi. Motor sporları için üretilmiş olduğundan saniyenin binde birini ölçebilen bir kronometreye sahip olmasına şaşırmamamız gerekiyor :) Özelliklerini saymak gerekirse:
-Tough Solar güneş enerjisinden şarj (Benim vazgeçemediğim tek özellik)
-5 adet bağımsız motor sayesinde hızlı fonksiyon geçişleri
-2099 yılına kadar ayar gerektirmeyen full otomatik takvim
-1/1000 saniye ölçebilen kronometre
-Dünya saatleri
-Alarm
-Safir, yansıma yapmayan özel cam
-100 metre su geçirmezlik
-Paslanmaz çelik gövde ve kordon
-12/24 saat gösterimi
-Belirli süre karanlıkta kalırsa uyku modu mevcuttur
-Hem ayarlanan saat hem de dünya saatleri için gün ışığından yararlanma(DST) ekleyebilme.
-Farklı derinliklerdeki yazılarla 3B görünüm
-Gece kullanımları için fosforlu göstergeler.
Bunlar arasında özellikle üstünde durmak istediğim ProTrek saatlerin de vazgeçilmezi olan Tough Solar teknolojisi. Bu sayede ürün güneşten aldığı enerjiyle ömür boyu bataryasını değiştirmeden kullanılabiliyor. Bu derece su geçirmezliği yüksek ürünlerde en büyük sorun bence pil değiştirme sıkıntısıdır. Çünkü saattin o arka kapağı bir kere açıldığı zaman asla fabrika çıkışı halinde olmuyor. Bu yüzden de ben pil değiştirme derdi olmayan saatler arıyor ve alıyorum. Seiko'nun kinetik teknolojisi nispeten daha sorunlu ve gereksiz derecede pahalı olduğu için direkt elememe neden oluyor. Aynı zamanda bu solar paneller saatin orta kısmına güzel ve kaliteli bir görüntü de katıyorlar. Saat tam şarjlıyken 6 ay güneş görmeden çalışabilir. Yine tam şarjlıyken uyku konumunda 28 ay bekleyebilir. Eğer saatin saniyesi 2 saniyede bir ilerler pozisyondaysa saat uzun süredir güneşe maruz kalmamış demektir, şarj etmelisiniz.;)
Saati seçerken özellikle dikkat ettiğim kısımlardan birisi kordon kısmıdır. Çünkü saatin özellikle karşıdan görünen en önemli kısımlarından birisidir. Aslında saat almaya gittiğimde aklımdaki modellerden birisi Edifice EQS-A500 idi ama sırf kordonu inanılmaz derece kötü ve kalitesiz göründüğü için vazgeçtim. EQS- 1100'ün kordonu üstteki fotoğraflardan görebileceğiniz gibi oldukça şık ve aynı zamanda kaliteli.
Saatin bileğe oturma açısı çok güzel ayarlanmış. Aslında oldukça ağır bir saat olmasına rağmen (199 gr) bileğinizi hiç rahatsız etmiyor. Arka kapakta tuşların "Adjust" vb fonksiyonlarını gösteren yazılar ve saatin özellikleri var. Casio kullanıcıları kullanma kılavuzlarını arkadaki dört haneli sayıyla bulacağını bilir. Bu saatin kodu da 5182. Ürün analog saat olmasına rağmen ayar için çekip çevirdiğimiz bir kurma kolu yok. Çünkü bu kısım içerideki elektronik motorlarla senkronize çalışan yine elektronik bir tuş yardımıyla çalışıyor. Bu tuşun etrafında kırmızı bir halka var ve yanında da yine kırmızı Edifice logosu bulunuyor.
Saatin ayarlarını yapmakta zorlanabilirsiniz. Saati ayarlamak için adjust tuşuna saniye göstergesi 1'e gelene kadar basılı tutun. Bu bizim dünya saatini seçme konumumuz. Dünyanın hangi bölgesinde olduğunuzu düzgün seçmezseniz dünya saati uygulamanız yanlış çalışacaktır. Biz saatte ATH ile gösterilen İstanbul-Atina-Kahire saat dilimindeyiz. Bu yüzden saniye 1'e geldikten sonra reset (sağ alttaki tuş) yardımıyla saniye ibresini ATH yazısına getirmelisiniz. Sonra Adjust tuşuyla çıkın.
Devamında yine Adjust'a bu sefer saniye 2'ye gelene kadar basılı tutun. Burada Start/Stop ve Reset tuşlarıyla saati ayarlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey 12/24 göstergesiyle seçtiğiniz saatin aynı olması gerektiği. Yani saat 19.15 ise akrep 7 üzerindeyken tarihi gösteren kısmın sol altındaki 12/24 göstergesinin 19'u gösteriyor olması lazım. Yoksa saati 07.15 olarak ayarlarsınız ki özellikle tarih geçişleri yanlış ilerler. Buradan Mode tuşuna basarak geçtiğiniz ilk gelen gösterge senenin onluk kısmı. 2013 yılı için mode tuşuna ilk basışınızda saniye ibresinin 1'e gelmesi lazım. Sonraki basışınızda saniye 3'e gelmeli. Bir sonraki basışınız da ayı göstereceği için bugün de Haziran'da olduğumuza göre saniye 6'ya gelmeli.(Aylar 1-Ocak, 2-Şubat... şeklinde ilerliyor.) Sonra Adjust'a basarak da günü seçeceksiniz. En son Adjust'a basarak çıkış yapabilirsiniz. Şuan saatiniz 19.15 ve tarih olarak da 30.06.2013 tarihini gösteriyor. Unutmayın gösterim anlamında sene ve ayı görme şansınız yok, bunu sadece ayarlarken görebilirsiniz. Bu sayede saat 2099 yılına kadar tarih ayarı gerektirmiyor. Saatin sapması da aylık -/+ 15 sn.dir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı anlatım saatin kullanma kılavuzunda mevcuttur.
En başta da söylediğim gibi aslında ProTrek saatimden oldukça memnunum. 5 yılda neredeyse kolumdan hiç çıkarmadım. Benim cüzdan, telefonu bile unutunca hissettiklerim bile kolumda saat yokkenki kadar garip olmuyor. Nedense kolumda saat yokken garip bir eksiklik hissediyorum. Bu yüzden yukarıdaki saat 5 yıldan fazla süre benimle her gün en az bir kere duş aldı, defalarca kez denize ve havuza girdi, -20 derecelerden +40 derecelere hava koşullarında bulundu. Yüzlerce kez bir yerlere çarpmama rağmen neredeyse hiç çizilmedi. Hayatımda yaptığım en iyi şeylerden birisi bir ProTrek sahibi olmaktı. Hala spor kıyafler giyerken onu taktığım oluyor.
Yeni saatime gelince yaklaşık 15 gündür kullanıyorum. Zaten safir camlı olduğu için çizilmeyeceğini umsam da şimdiden sağa sola çarpmaya başladım bile. :( Saatin özellikle fosfor kısmına özel bir yer açmak istiyorum. Odanın hafif loş olmaya başladığı anda bile fosforları parlamaya başlıyor. Zifiri karanlık odada ise saati görememeniz neredeyse imkansız. Oldukça fazla fosforlu malzeme görmüş olsam da(askeri amaçlı malzemeler dahil) bu kadar iyi bir fosfor sistemi görmemiştim.
Eğer hem spor hem de klasik kıyafetlerle kullanmak için fiyat/performans oranı yüksek, kaliteli bir saat bakıyorsanız Casio Edifice Active Racing serisini şiddetle tavsiye ederim.
Ürünün Türkçe kullanma kılavuzuna şu adresten ulaşabilirsiniz. Share kısmına tıkladığınızda "Download" tuşunu göreceksiniz. ;)
-Tough Solar güneş enerjisinden şarj (Benim vazgeçemediğim tek özellik)
-5 adet bağımsız motor sayesinde hızlı fonksiyon geçişleri
-2099 yılına kadar ayar gerektirmeyen full otomatik takvim
-1/1000 saniye ölçebilen kronometre
-Dünya saatleri
-Alarm
-Safir, yansıma yapmayan özel cam
-100 metre su geçirmezlik
-Paslanmaz çelik gövde ve kordon
-12/24 saat gösterimi
-Belirli süre karanlıkta kalırsa uyku modu mevcuttur
-Hem ayarlanan saat hem de dünya saatleri için gün ışığından yararlanma(DST) ekleyebilme.
-Farklı derinliklerdeki yazılarla 3B görünüm
-Gece kullanımları için fosforlu göstergeler.
Bunlar arasında özellikle üstünde durmak istediğim ProTrek saatlerin de vazgeçilmezi olan Tough Solar teknolojisi. Bu sayede ürün güneşten aldığı enerjiyle ömür boyu bataryasını değiştirmeden kullanılabiliyor. Bu derece su geçirmezliği yüksek ürünlerde en büyük sorun bence pil değiştirme sıkıntısıdır. Çünkü saattin o arka kapağı bir kere açıldığı zaman asla fabrika çıkışı halinde olmuyor. Bu yüzden de ben pil değiştirme derdi olmayan saatler arıyor ve alıyorum. Seiko'nun kinetik teknolojisi nispeten daha sorunlu ve gereksiz derecede pahalı olduğu için direkt elememe neden oluyor. Aynı zamanda bu solar paneller saatin orta kısmına güzel ve kaliteli bir görüntü de katıyorlar. Saat tam şarjlıyken 6 ay güneş görmeden çalışabilir. Yine tam şarjlıyken uyku konumunda 28 ay bekleyebilir. Eğer saatin saniyesi 2 saniyede bir ilerler pozisyondaysa saat uzun süredir güneşe maruz kalmamış demektir, şarj etmelisiniz.;)
Saati seçerken özellikle dikkat ettiğim kısımlardan birisi kordon kısmıdır. Çünkü saatin özellikle karşıdan görünen en önemli kısımlarından birisidir. Aslında saat almaya gittiğimde aklımdaki modellerden birisi Edifice EQS-A500 idi ama sırf kordonu inanılmaz derece kötü ve kalitesiz göründüğü için vazgeçtim. EQS- 1100'ün kordonu üstteki fotoğraflardan görebileceğiniz gibi oldukça şık ve aynı zamanda kaliteli.
Saatin bileğe oturma açısı çok güzel ayarlanmış. Aslında oldukça ağır bir saat olmasına rağmen (199 gr) bileğinizi hiç rahatsız etmiyor. Arka kapakta tuşların "Adjust" vb fonksiyonlarını gösteren yazılar ve saatin özellikleri var. Casio kullanıcıları kullanma kılavuzlarını arkadaki dört haneli sayıyla bulacağını bilir. Bu saatin kodu da 5182. Ürün analog saat olmasına rağmen ayar için çekip çevirdiğimiz bir kurma kolu yok. Çünkü bu kısım içerideki elektronik motorlarla senkronize çalışan yine elektronik bir tuş yardımıyla çalışıyor. Bu tuşun etrafında kırmızı bir halka var ve yanında da yine kırmızı Edifice logosu bulunuyor.
Saatin ayarlarını yapmakta zorlanabilirsiniz. Saati ayarlamak için adjust tuşuna saniye göstergesi 1'e gelene kadar basılı tutun. Bu bizim dünya saatini seçme konumumuz. Dünyanın hangi bölgesinde olduğunuzu düzgün seçmezseniz dünya saati uygulamanız yanlış çalışacaktır. Biz saatte ATH ile gösterilen İstanbul-Atina-Kahire saat dilimindeyiz. Bu yüzden saniye 1'e geldikten sonra reset (sağ alttaki tuş) yardımıyla saniye ibresini ATH yazısına getirmelisiniz. Sonra Adjust tuşuyla çıkın.
Devamında yine Adjust'a bu sefer saniye 2'ye gelene kadar basılı tutun. Burada Start/Stop ve Reset tuşlarıyla saati ayarlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey 12/24 göstergesiyle seçtiğiniz saatin aynı olması gerektiği. Yani saat 19.15 ise akrep 7 üzerindeyken tarihi gösteren kısmın sol altındaki 12/24 göstergesinin 19'u gösteriyor olması lazım. Yoksa saati 07.15 olarak ayarlarsınız ki özellikle tarih geçişleri yanlış ilerler. Buradan Mode tuşuna basarak geçtiğiniz ilk gelen gösterge senenin onluk kısmı. 2013 yılı için mode tuşuna ilk basışınızda saniye ibresinin 1'e gelmesi lazım. Sonraki basışınızda saniye 3'e gelmeli. Bir sonraki basışınız da ayı göstereceği için bugün de Haziran'da olduğumuza göre saniye 6'ya gelmeli.(Aylar 1-Ocak, 2-Şubat... şeklinde ilerliyor.) Sonra Adjust'a basarak da günü seçeceksiniz. En son Adjust'a basarak çıkış yapabilirsiniz. Şuan saatiniz 19.15 ve tarih olarak da 30.06.2013 tarihini gösteriyor. Unutmayın gösterim anlamında sene ve ayı görme şansınız yok, bunu sadece ayarlarken görebilirsiniz. Bu sayede saat 2099 yılına kadar tarih ayarı gerektirmiyor. Saatin sapması da aylık -/+ 15 sn.dir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı anlatım saatin kullanma kılavuzunda mevcuttur.
En başta da söylediğim gibi aslında ProTrek saatimden oldukça memnunum. 5 yılda neredeyse kolumdan hiç çıkarmadım. Benim cüzdan, telefonu bile unutunca hissettiklerim bile kolumda saat yokkenki kadar garip olmuyor. Nedense kolumda saat yokken garip bir eksiklik hissediyorum. Bu yüzden yukarıdaki saat 5 yıldan fazla süre benimle her gün en az bir kere duş aldı, defalarca kez denize ve havuza girdi, -20 derecelerden +40 derecelere hava koşullarında bulundu. Yüzlerce kez bir yerlere çarpmama rağmen neredeyse hiç çizilmedi. Hayatımda yaptığım en iyi şeylerden birisi bir ProTrek sahibi olmaktı. Hala spor kıyafler giyerken onu taktığım oluyor.
Yeni saatime gelince yaklaşık 15 gündür kullanıyorum. Zaten safir camlı olduğu için çizilmeyeceğini umsam da şimdiden sağa sola çarpmaya başladım bile. :( Saatin özellikle fosfor kısmına özel bir yer açmak istiyorum. Odanın hafif loş olmaya başladığı anda bile fosforları parlamaya başlıyor. Zifiri karanlık odada ise saati görememeniz neredeyse imkansız. Oldukça fazla fosforlu malzeme görmüş olsam da(askeri amaçlı malzemeler dahil) bu kadar iyi bir fosfor sistemi görmemiştim.
Eğer hem spor hem de klasik kıyafetlerle kullanmak için fiyat/performans oranı yüksek, kaliteli bir saat bakıyorsanız Casio Edifice Active Racing serisini şiddetle tavsiye ederim.
Ürünün Türkçe kullanma kılavuzuna şu adresten ulaşabilirsiniz. Share kısmına tıkladığınızda "Download" tuşunu göreceksiniz. ;)