Kışın gelmesiyle yaklaşık 1,5 senedir kullanmakta olduğum Merrell Motive botların incelemesini yapmamın zamanının geldiğini anladım:) Böylece henüz bot almamış olanlar varsa, bu tip botları almadan önce kabaca dikkat etmeleri gereken konuları görebilirler diye düşündüm.
Evet efendim benim yaklaşık bir küsür yıldır ayıla bayıla giydiğim botlarım işte tam bu model ve bu renk. :) Yaptığım araştırmalarda siyah ve grisinin de olduğunu farkettim ama Türkiye'de bulunmuyor ne yazık ki. Ben genelde kahvrengi bot aldığımdan bana sorun olmadı o başka ;)
Şimdi ben aslında şehir içinde bu tip botların giyilmeyeceğini düşünen tayfadandım. Ama son aldığım 2 Camel botum da oldukça şık görünmesine rağmen, hem ayağım üşüyordu, hem de az biraz suya bassam veya sert bir yağmur yağsa hemen ayaklarım ıslanıyor ve üşüyordum. Yani askeri eğitimlerde zaten genellikle ıslanıp üşüdüğümden, sivil hayatta da bu çileyi çekmenin alemi yok diye düşündüm ve ilk etapta eski "kibar" botlarıma göre bana biraz "kaba" görünseler de yukarıdaki botları almaya karar verdim. Aslında Cevizlibağ'daki Yeşil Kundura'ya girdiğimde ilk niyetim biraz daha kalın tabanlı olan yeni bir Camel bot almaktı. Baktım öyle bir model yok. Çok güzel bir CAT beğendim, hem şık, hem de dayanıklı duruyordu. Ama satıcı çocuğu biraz sıkıştırıp biraz üsteleyince yağmur suyunu alabileceğini itiraf etti ki hemen almaktan vazgeçtim. :)
Bu tip bir botu anlatırken doğa sporlarıyla uğraşanların haşır neşir olduğu, bu konulara ilgisi olmayan insanlarınsa genelde pek bilgisinin olmadığı Vibram, Thinsulate, Gore Tex, Air Cushion, Polartec vs birçok teknolojiden bahsetmemiz gerekir. Bu yüzden Merrell Motive model botumuzda bulunan teknolojileri sizinle paylaşacağım ki ileride Merrell veya başka bir marka bir bot alacak olursanız bu tip özellikleri olmasına dikkat ederseniz, aldığınız botu daha uzun süre ve daha çok severek kullanabilirsiniz.
Kısaca Merrell'den bahsetmek gerekirse 1981 yılında kurulmuş bir Amerikan outdoor ayakkabı firmasıdır ve genellikle Vibram tabanlı ürünler sunar. Teknik ayrıntıları anlatırken sokak ağzının dışında firmanın kendi bilgilerini vermek istiyorum. Ondan başka sitelerden yardım alacağım. Yazının sonunda aktif linklerini bulabilirsiniz. Hemen başlıyorum!
Air Cushion:
Merrell’in patentli Air Cushion teknolojisi, darbeleri emerken dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Topuk bölgesinde bulunan Air Cushion vücut ağırlığının dört katına kadar olan darbeleri emerken, benzersiz bir rahatlık ve destek sağlar. Air cushion kademeli bir yapıya sahip olması sebebiyle topuğun sabit kalmasına yardımcı olurken, ayağın da dengelenmesini sağlar. Kısaca bir koşu ayakkabısının rahatlığını ve yastık etsikini sunarken, seyahat ayyakabılarında bulunması gereken denge ve kontrolü de beraberinde verir. Herhangi bir kapsül ya da balon ihtiva etmediği için patlama riski yoktur.
Vibram Taban:
Vibram tabanlar 6 arkadaşını yetersiz ayakkabı donanımı yüzünden İtalya Alp'lerinde kaybeden bir İtalyan olan Vitale Bramani tarafından kurulmuş ve Pirelli tarafından maddi olarak destek görmüş bir firma tarafından üretilmektedir. Şuan dünyada 1000'den fazla ayakkabı üreticisi tarafından taban olarak Vibram ürünleri kullanmaktadır.
Buraya aslında daha güzel görünmesi açısından yeni bir botun taban fotoğrafını da koyabilirdim ama düşündüm ki eğer bir süreden beri kullandığım ürünün incelemesini yapıyorsam güncel halini görmek istersiniz. Evet benim 1 yıldan uzun süredir kar, buz, çamur, yağmur demeden, nasıl olsa su da geçirmiyor diyerek gözümü budaktan sakınmadan kullandığım botlarımın tabanları bu durumda. Gayet sağlam duruyorlar ve bazı markaların boşa isim yapmadıklarının kanıtı gibiler. Şimdi taban olayında en büyük sorun şu:
Eğer yürüme amaçlı bir bot isteniyorsa tutunmayı arttırması açısından tabanda kullanılan kauçuğun daha yumuşak seçilmesi gerekir. Eğer dağcılık vs hedefleniyorsa o zaman dayanıklılığı arttırmak açısından daha sert malzemeler kullanılmalıdır ki bu tutunma dediğimiz oranı düşürür ve şehir içi kullanımı biraz daha zor hale gelebilir. Bakalım burada Merrell, Vibram'ın hangi çözümünü kullanmış:)
Merrell, portföyündeki hiking multi – sport ve trail ayakkabılarının yaklaşık % 75 ‘inde Vibram tabanları kullanmaktadır.
Vibram Tabanın Sundukları,
- Keskin açılı frenleyiciler ve inişte kolaylık sağlayan topuk
- Tırmanışa uygun, çok yönlü "S" şekilli çiviler
- Ayağın doğal bir şekilde esnemesi için orta kısımda tırnak bulunmaması
- Kaymayı önleyen, aşınmaya dayanıklı sağlam zemin tutucu kauçuk
Trek and TC5 + Rubber Compounds ( Kauçuk bileşimi )
Vibram’ın trek and TC5+ Rubber Combounds teknolojisi, sağlam tutunma, denge ve aşınmaya karşı gösterdiği direnç ile çığır açan bir buluştur.. Laboratuvar ve dış mekanlarda yapılan testler sonucunda bu teknolojinin outdoor pazarında en iyisi olduğu ispatlanmıştır.
GRIP, ıslak ve kuru zeminde mükemmel tutunma;
WEAR, tabanın ömrünü uzun tutan ve teknik özelliklerinin kaybolmasını engelleyen yapı.
Sıcak ve Soğuk Hava Koşullarındaki Performansı
Trek and TC5+ bileşimi soğuk ya da sıcak hava koşullarına aldırış etmeksizin teknik özelliklerini koruyabilen bir özelliğe sahiptir.
Şimdi işin kullanıcı yorumu kısmına gelelim. Botları ilk aldığımda, tabanları ıslak, otoban tarzı pürüssüz asfaltta, ıslak metal üstünde (haliyle) vb neredeyse bütün ıslak zeminlerde ciddi derecede kayıyordu. Kaseyi kırmadan geçirdiğimiz alışma döneminden sonra, sanıyorum tabanların biraz da törpülenmiş olmasıyla bu sorun ciddi derecede azaldı, hatta şuanda evimizin önündeki yokuşları ciddi yağmurlarda bile kaymadan, gönül rahatlığıyla çıkıyorum. Geçen sene İstanbul'da yaşarken kar yağdığında botların tutunmasını görünce inanamamıştım. Salt buza basmadığınız sürece karda bu botlarla düşmeniz imkansız gibi. Şunu unutmayın ki buz gibi yüzeylerde tabanı özel olarak çivilenmiş ürün kullanmazsanız zaten ayakta kalma ihtimaliniz yok. :)
Polartec:
Yünün ( Fleece ) mucidi olan Polartec firması termal izolasyonlu giyim ve aksesuar pazarında devrim yapan bir firmadır. Polartek kumaş geleneksel izolasyon malzemelerinin aksine az yer kaplayan hafif bir malzeme sunar. Kumaşın her iki tarafında bulunan hava cepleri vucut sıcaklığını hapsederek termal izolasyon sağlar. Polartek kumaş nefes alabilen ( terin dışarı atılmasını sağlayarak ) , çabuk kuruyan ve tüylenmeyen özellikleri ile diğer yünlü kumaşları geride bırakan bir üründür. Bilinçli outdoor tüketicileri polartek kumaştan yapılan elbiseleri tercih etmektedir. Artık polartek kumaşın bu faydalarından ayakkabı alanında da istifade edilmektedir.
Gerçekten üstteki açıklamaya uygun düşecek bir kullanıcı deneyimim oldu. Askerlik hayatım ayaklarımın üşümesiyle geçtiği için gerçekten ayaklarımı sıcak tutacak bu tip bir botun varolabileceği ihtimali bana çok uzak görünüyordu. Ama gerçekten Polartec bunu sağladı. Hayatımda ayağımı bu kadar sıcak tutan bir botum daha olmamıştı. Bunlardan çok daha fazla para verdiğim Camel Active botların içinde ayaklarım resmen soğukla savaş verirdi. Ve fotoğraftan da görebileceğiniz üzere siyah kısım Polartec'tir ve şimdiye kadar hiç tüylenmemiştir. Tüylenme olayından nefret ederim ve kazaklarınızda bundan nasıl kurtulacağınızı buradaki yazımda anlatmıştım:)
Thinsulate:
Thinsulate izolasyonu kışlık ayakkabı kullanımında bu kadar önemli yapan nedir? Thinsulate izolasyonu önemli kılan üç kelime şudur; hafif, ince, sıcak. Thinsulate; köpük, yün ve keçeden en az iki kat daha fazla sıcaklık sağlayan pazardaki en hafif sentetik izolasyon malzemelerinden biridir. Sağlam ve basınca dayanıklı Thinsulate izolasyon malzemesi ayağı sıcak tutan çok önemli hava ceplerine sahiptir. Outdoorcuların Thinsulate'i tercih etmesindeki bir diğer sebep de malzemenin ıslakken bile sıcaklığı muhafaza edebilmesidir. Suda, ağırlığının % 1’inden daha azını emerek ayağı sıcak tutar.
200gr Thinsulate İzolasyon, serin ortamlar ya da kullanıcının aktivite sırasında yüksek vücut ısısı sağladığı durumlar için önerilir. 400gr Thinsulate Ultra İzolasyon, soğuk ortamlar ya da kullanıcının normal vücut ısısı sağladığı hafif aktiviteler için tavsiye edilir.
Burada çok uzatmayacağım, gerçekten botlar haif, sıcak ve ince:) Görünüşüne aldanmayın gerçekten oldukça hafifler.
ETC Sürtünmeye Dayanıklı Astar:
ETC lining markasının laboratuvar testleri ve saha çalışmalarında kanıtlanmış konfor teknolojisi, sürtünmeyi neredeyse sıfıra indirmekte, sıcaklık ve nemi azaltarak rahat bir kullanım sağlamaktadır. Sıcaklık ve terden kaynaklanan rahatsızlık ETC-on-the-inside teknolojisi tarafından büyük ölçüde engellenmektedir. ETC lining (Astar) yüksek dayanıklılık, nefes alabilirlilik ve aşınmaya karşı direnç için dizayn edilmiştir. ETC-on-the-inside astar bügün pazarda en düşük sürtünme katsayısına sahip astar malzemesidir. Ayrıca bu astar bakteri oluşumunu % 99 oranında azaltan bir özelliğide sahiptir.
Önündeki çarsak bandının aslındaki yandaki "M" harfinin olduğu kısımları kaplayacak kadar geniş olması onu tam bir çakıllı trekking/dağcılık botu yapabilirdi. Şuanki bol dikişli ve az çarsak bantlı haliyle aşırı zorlanmalarda patlamaya daha meyilli bir görüntüsü olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ama benim alırkenki amacım %80-90 şehir kullanımı olduğundan ben çok önemsemedim açıkcası. Sonuçta şehirde kullanacağınız bir botun çakıldan yırtılma veya kayaya sürtünüp parçalanma ihtimali çok düşük olacağından bu tip bir donanım botun fiyatını oldukça arttırabilirdi.
Waterproof:
Bu botu alırken en çok aklıma takılan kısımlardan birisi botların GORE-TEX değil de Merrell'in kendi patentli Waterproof teknolojisini kullanıyor olmasıydı. Neticede GORE-TEX piyasada kalitesini ve kullanışlılığını kantlamış bir teknoloji olduğundan "Acaba Merrell Waterproof yazsa da su geçirir mi?" sorusu aklıma takıldı.
Peki Merrell Waterproof nedir? Ayakkabı derisi su geçirmez özellikteki astar ile kaplanır. Ayakkabı üzerindeki tüm dikiş delikleri yine aynı şekilde su geçirmez bant ile kaplanır. Merrell’in seam-sealing sistemi 7 cm derinliğindeki suda 100.000 kez esneklik testini geçen membrandan ( İnce Zar ) oluşmaktadır.
Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki neredeyse bileğime gelen sulara basmak durumunda kaldığım zamanlar olsa da en küçük bir su alma durumu yaşamadım. Üstteki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere botun dili en üst kısma kadar dikili olduğundan zaten üst sınıra kadar sulara gönül rahatlığıyla girebilirsiniz. Yağmurun çılgınca yağdığı zamanlarda uzun süre derin sularda yürümek zorunda kaldığım günler oldu (Ah Güngören günlerim:)) pantolonumdan aşağı süzülen hariç, botun büyük kısmı sürekli su içinde olmasına rağmen hiç su almadı.
Sonuç olarak:
Ben botlarımı bir yılı aşkın süredir oldukça yüksek memnuniyetle kullanıyorum. Alırken çarsak bandının dar olması ve nispeten fazla dikişli yapısı dikkatimi çekmiş olsa da kullanım amacımda sorun çıkarmayacağını düşündüğümden ve diğer botlara oranla uygun fiyatı (175 TL) nedeniyle, aslında o günlerde bana pahalı gelmiş olsa da, aldım. Eğer ağır dağcılık faaliyetlerinde veya büyük çakıllı trekking patikalarında kullanacaksanız daha az dikişli ve daha büyük çarsak bantlı modelleri tercih edebilirsiniz. Tabi ki o modellere en az 2 Merrell parası vereceğinizi de unutmayın. Onun dışında gerçekten rahat, sıcak, hafif ve şehir içi koşullarına göre oldukça dayanıklı bir bot arıyorsanız, uygun fiyatı ve kaliteli malzemesiyle sizin için doğru seçim olacaktır. Benzer yapıda bir bot alırken Merrell almasanız bile mutlaka Polartec, Thinsulate, Gore-Tex, Vibram gibi teknolojileri içerip içermediğine bakınız. Bunlar kalitesi kanıtlanmış ürünlerdir. Keşke üstte koyduğum siyah ve gri modelleri de seçenekler arasında olsaydı.
NOTLAR:
Yazıdaki teknik bilgilerin bir kısmı Yeşil Kundura sayfasından alınmıştır. Eğer Merrell bot almak istiyorsanız Satış Sayfalarına bir göz atabilirsiniz. Orada bulamayacağınız modelleri mağazalarda bulabilirsiniz.