11 Eylül 2010 Cumartesi

Casio ProTrek PRG-130T 7VDR Saat

İyi Bayramlar hepinize:)
Bayram münasebetiyle ara verdiğim paylaşımlarıma bugün Casio Prg 130T Pro Trek saatle devam ediyorum.
Hani bir çoğunuzun görünce bakıp geçtiği, araziye çıkan bir çoğunuzun da "Ayı Grylls" modunda "ben  bunla her işimi görürüm" diye ayıla bayıla aldığı, sonra da "Yok altimetresi şöyle, yok termometresi böyle" diye sızlanıp durduğu şu dağcı saatleri:)


İncelemeye başlamadan açıkca belirtmek istiyorum ki Pro Trek saatler yaklaşık değerler verirler. Hiçbir zaman kesinlik iddiasında değillerdir. Kesin sonuç istiyorsanız gps'le rakım ölçeceksiniz, ayrı bir barometre gezdireceksiniz vs. Neticede bu sadece bir saat ve küçük ayrıntılarla gerçeğe çok yakın değerler vermeyi sağlamışlar ama bu yanılma paylarının olmadığı anlamına gelmiyor. Örneğin Altimetresi yüksekliği sıcaklık ve basıncın birbiriyle olan durumuna göre hesaplar, bu yüzden de ölçüme başladığınız andaki havanın durumu ve ölçüme başlamadan herhangi bir noktada nirengi alarak rakımı bildiğiniz bir yerde sıfırlama yapmak yararınıza olacaktır.


Sizler için özelliklerini Casio'nun örjinal sitesinden aldım ki en ayrıntılı anlatım oradaydı, bir print screen'le işi bitirdim:)


Saatin özelliklerine kısa kısa göz atacak olursak;
En sevdiğim özelliklerinden biri Tough Solar olarak adlandırdıkları güneş enerjisiyle pili şarj etme. Bu özellik sayesinde saatin pilini bitme durumu neredeyse sıfırlanıyor.


Bu sistem açık bir günde 5 dakika güneş görürse saati birgün çalıştıracak kadar enerji depolamasına imkan veriyor. Yani saatinizin pili hiçbir zaman bitmiyor ve arkası açılmadığı için hassas sensörlerin bozulma ihtimali minimalize edilmiş oluyor. Tabi ki burada dikkat edeceğiniz ayrıntı kış aylarında saatinizin uzun kollu kıyafetlerin altında kalması sonucunda farkında olmadan pil güç durumunun medium veya low'a düşme ihtimali.
Saatiniz ihtiyaç duyduğu ışık miktar ve süreleri şöyle:


Gelgit göstergesinin sol üst kısmında Pil güç durumunu gösteren bir bölüm var. Burada 5 seviye var var.
Saatimizi H modunda tutmak bütün sensörlerin kesintisiz çalışması açısından önemli.



Yeterli ışık gördüğü zaman tekrar güç seviyesi yükselir ve sensörler açılır.
Gerekli ışık miktarını ve zamanı gösteren tablo aşağıdadır:


Güç kaybını engellemek açısından ikincil tedbir olarak saate Power Save modu konmuştur ki bu sayede saat 60-70 dakika arasında karanlıkta kalırsa "Ekran Uykusu" moduna geçer. Bütün fonksiyonları çalışır, sadece ekran güç tasarrufu açısından kararmıştır.
6-7 gün karanlıkta kalması durumundaysa "Fonksiyon Uykusu" moduna geçer ki hiçbir fonksiyon çalışmaz, zaman işleyişi devam eder.

Saat Genel Ekranı:
Saatimizin genel ekran görüntüsü şu şekildedir.


Buradaki rakamlar ve şekiller şu anlamlara gelir:


Sol üst köşedeki yuvarlak Ay Durumunu gösterir. Koyu kısımları görünmeyen, açık kısımları görünen yüzü ifade eder. Güney yarım kürede görüntü farkı olacağından onu ayna görüntüsüne alma imkanı vardır.
Altta Gelgit Göstergesi bulunur. Ülkemizde gelgit olmadığından kullandığımız bir gösterge değildir. Casio bu modeli yaparken dağcılar kadar denizcileri de düşündüğünden eklemiştir.
Ay ve Gelgit göstergeleri sensörle çalışmaz, takvim üzerinden hesaplama yaparak çalışır ama oldukça etkili sonuç vermektedir. Ay göstergesini şahsen iç güvenlik bölgesinde aktif olarak kullandım.


Bir üstteki ekran görüntüsünden devam edecek olursak:
H yazısı Pil seviyesidir, High durumdadır.
PS yazısı Power Save modunun açık olduğunu gösterir.
Gün göstergesi yerine(SAT-SUN vs gibi) basınç grafiğini almak isterseniz adjust tuşuna bir kere basmanız yeterlidir.
Sağ üst köşede üstü çizili bir nota işareti Sessiz Modda olunduğunu gösterir. Tuşlara bastığınızda "Bip" sesi gelmez.
Altında yan yana dikey çizgiler Alarm Açık demektir.
Altındaki A.El yazısı görünüyorsa Otomatik Aydınlatma Açık demektir.Buna daha sonra değineceğiz.
Saatin sol tarafında DST yazıyorsa Yaz Saati Modu açık demektir. (Daylight Saving Time.)


Ekranlar:
Timer:




Bütün dijital saatlerdekine benzer bir Timer modu var.
60 dakikalık bir aralıkta 1 saniye olarak geri sayıyor. Geri sayım dakikasını 1 dakika ve katları olarak değiştirebiliyorsunuz. 1 dakika 30 saniye seçme şansınız yok, bence olumsuz bir özellik.


Kronometre:



Kronometre de benzer bütün modellerde olduğu gibi, ondan çok üstünde durmayacağım. Saniyenin 1/100'üne kadar ölçme imkanı var ve 1 saat dolduktan sonra üstteki 0H yazısı 1H olarak 1.saate girildiğini gösteriyor. Split time alma imkanı var.


Dünya Saatleri:




Standart dünya saatleri uyglaması var. Normal saat ayarı yaparken zaten size hangi saat diliminde olduğunuzu sorduğundan dünya saatleriyle otomatik ayarlama yapmış oluyor. Fakat sizin ülkeniz Yaz saati uyguluyor, bakmak istediğiniz ülke uygulamıyor ise el ile DST açıp kapatarak hatayı engelleyebilirsiniz. Türkiye GMT+2 saat diliminde yer almaktadır.

Alarm:



Saatin 5 alarmı bulunmaktadır. Her birini ayrı ayrı açıp kapatabilirsiniz. Ayrıca alarm ekranında SIG :00  OFF yazıyorsa Saat başlarında gelen "bip bip" sesi kapalı demektir. Alarmlar arasında COMP ve ALTI tuşlarıyla gezebilir, istediğiniz alarmı açmak için BARO tuşuna basabilirsiniz. Ekranda alarmın açık olduğunu gösteren ON yazısı çıkacaktır.


REC Ekranı:



Saat çıktığınız maksimum yüksekliği otomatik kaydeder. Kayıda tarih ve saat bilgisini de otomatik ekler. Ben sizler için saati kurcalarken yukarıda gördüğünüz kaydı hatayla sildim şuan 115 metre gösteriyor:)
Ayrıca herhangi bir yükseklikte iken ALTI tuşuna 2 sn basılı tuttuğunuzda yüksekliğinizi saat ve tarihiyle hazıfaya alır. Bu şekilde 40 adet kayır tutabilirsiniz. Bu ekrandayken ADJUST tuşuna uzun süre basılı tutarsanız kayıtlarınız silinir.



Ekstra Özellikleri:
Pusula:



Saatin ölçtüğü kuzey manyetik kuzeydir ve kutupsal kuzeyden biraz farklıdır. Fakat yanınızda bir harita varsa üstündeki sapma bilgileri sayesinde saatinizi gerekirse kutupsal kuzeyi gösterecek şekilde ayarlayabilirsiniz. COMP tuşuna bastığınızda gelen ekran size 188 dereceye yani güneye doğru baktığınızı gösterir. Şuan parlamadan görünmeyen kısımdaki 3 çizgi kuzeyi işaret eder.(12.07 yazısının altında) Dijital pusula 20 saniye boyunca ölçüm yapar ve saatin yönündeki değişimlere çok hızlı tepki verir.

Analog pusulalar gibi manyetik cisimlerden ve ortamlardan etkilenir. Bu yüzden ölçüm yaparken üstünüzde veya etrafınızda büyük metaller olmamasına veya civarda yüksek gerilim hattı vs olmamasına dikkat ediniz.
Pusulada Manyetik Açı Ayarı, Çift Yönlü Ayarlama ve Kuzey Ayarlaması Yapma imkanlarınız var. Bu sayede gerçekten etkili sonuçlar almanız mümkün. Ben Şemdinli'de analog pusula ile kalibre ettiğimde sapması 1 dereceye kadar düşmüştü. Standart haliyle +/- 11 derece sapma yapabilir. Bu kalibrasyonların ayrıntılı açıklaması için en sona koyacağım kullanma kılavuzuna bakınız.

Ayrıca Dijital Pusula ile hedef bulabilir veya yerinizi belirleyebilirsiniz.

                                
 



Barometre/Termometre:



Saat bir basınç ve ısı ölçere sahiptir. Basınç ölçümünün birimini hPa ile inHg arasında, ısı ölçümünün birimini de  C ile F arasında saçebilirsiniz. Bu değişiklikleri yapabilmek için normal ekranda ADJUST tuşuna 2 sn basılı tutun. Normal saat tarih vs ayarlarını geçtikten sonra(MODE tuşuna basarak) bu birimleri seçebileceğiniz bir ekran gelecek. Orada ALTI ve COMP tuşlarıyla istediğiniz birimi seçebilirsiniz.

Unutmayın ki bu bir bilgisayar değil ve fabrikasyon ayarları ile net ölçümler yapamayabilir. Bu yüzden saatin genel geçer bir okuması olmadığını, her kullanacağınız güne özel ölçüm yapacağınızı unutmayın. Bu yüzden bir barometre ve termometre yardımıyla kalibre ederseniz daha net sonuçlar alabilirsiniz. Saat bileğinizdeyken ısı ölçümü vücut ısınızdan dolayı yanlış olacağından net sonuç için 15 dk ortam ısısına bırakıp ölçüm yapınız. Bu yükseklik ölçümünde alacağınız değerleri de gerçeğe yaklaştıracaktır.

Bu modu açtığınızda üstte bir basınç grafiği çıkmaktadır. Kabaca yükselen bir grafik havanın iyi olacağını, alçalan bir grafik ise havanın kötü olacağını işaret eder. Şimdi bu saati gerçek anlamda bir hava tahmin canavarına çevirecek bilgileri gezenbilir'den bir abimizden aldığım şekliyle sizlerle paylaşıyorum.
Bu bilgileri mutlaka not ediniz, tahminlerin gerçekliği sizi yerel accuweather haline sokacak:)


1- Barometrenin düşmesi, Termometrenin yükselmesi Lodos, Kıble, Keşişleme gibi Güney Rüzgarlarının esmesine isaret eder. 
2- Barometrenin çok yükselişi ve Termometrenin düşüşü Poyraz, Yıldız, Karayel gibi Kuzey Rüzgarlarıyla sonuçlanır.
3- Normal atmosfer basıncı olan 1013 milibar'a nazaran barometrenin yavaş yükselişi veya alçalışı devamlı ve sakin havaya işaret eder. 
4- Barometrenin birden düşüşünden sonra süratle yükselmesi fırtına geleceğini gösterir.
5- Hava Kuzey'den eserken Barometre süratle yükselirse fırtına gelecektir.
6- Hava Kuzey'den eserken Termometre sabit kalır, Barometre yükselirse yağmur yağacaktır.
7- Hava Güney'den eserken Barometre süratle yükselirse Kuzey rüzgarları ve fırtınanın geldiğini gösterir.
8- Barometre yükselir, Termometre sabit kalırsa, bu esnada gökyüzü bulutlarla kapalı ise yağmurla karışık Kuzey rüzgarları getirir. 
9- Herhangi bir rüzgar eserken Barometre düşer, Termometre yükselirse rüzgar güneyden beklenir. 
10-Barometre ve Termometre beraber düşer ise Lodos ile beraber yağmur beklenir.
11-Kışın Gündogusu ve Poyraz rüzgarları eserken barometre pek fazla yükselirse soguk hava, kar bazen de yagmur getirir. 
12-Yagmur kesildikten sonra barometre yükselirse havanın soğuyacağı anlaşılır.
Büyük yükseliş (veya düşüş) : 3 saatte 8-10 milibar (mb) veya daha fazla
Hızlı Yükseliş (vaye düşüş) : 3 saatte 6-8 milibar(mb)
Orta yükseliş (veya düşüş ) : 3 saatte 3-6 milibar(mb)
Yavaş yükseliş (veya düşüş) : 3 saatte 3 milibar(mb) ve daha az

Altimetre:


Saatin herkesi heyecanlandıran, ama ne yazık ki bilinçsiz kullanım yüzünden aynı zamanda hayal kırıklığına uğratan özelliği de işte bu yükseklik ölçme özelliği.
Saatimiz yüksekliği GPS gibi uydudan yerini belirleyerek ölçmüyor ne yazık ki. Ondan bu saatten 5-10 metre doğrulukla ölçüm beklemek yanlış olur.  Şimdi size şirketin altimetre ile  ilgili kendi açıklamasını göstereceğim ki aklınızdaki sorular cevaplansın.


Saatin kendi ayarlarıyla aldığınız ölçüm yanlışsa, ki olabilir, o zaman iki seçeneğiniz var. Ya bir GPS yardımıyla bulunduğunuz yerin rakımını belirlemek, ya da deniz kıyısı gibi rakımı bilenen yerlerde saati o gün için kalibre etmek. Bu işlemi yapabilmek için ALTI modunda ADJUST tuşuna 2 sn basılı tutmanız gerekir. Sonra bildiğiniz rakımı girebilmek için ALTI veya COMP tuşlarıyla görünen değeri aşağı ve yukarı seçebilirsiniz. Örnek olarak siz 550 metredesiniz ama saatiniz 510 gösteriyor. ADJUST'a bastıktan sonra ALTI tuşuna 550 gelene kadar basınız sonra ADJUST'a tekrar basarak kalibrasyonu tamamlayınız. Artık çok daha net değerler alacaksınız.


Altimetre o güne çıktığınız en yüksek yeri MAX olarak kaydeder. Ayrıca istediğiniz zaman yükseklik ölçümü sırasında ALTI tuşuna 2 sn basılı tutmanız manuel kayıt olanağı sağlar. Kayıtlara alındığı tarih ve saat otomatik eklenir.

Alti tuşuna basarak ekranda REC yazısı çıkardığınızda siz tekrar aynı tuşla kaydı kesene kadar aşağıdaki bilgileri kaydeder.



Aydınlatma:
Saat gece kullanımlarında rahatlık sağlamak için aydınlatma sistemine sahiptir. Gayet net okunan ve güzel görünen yeşil renk aydınlatma bence başarılı. Ben tembelim saate bakınca ışı yansın diyorsanız LIGHT tuşuna A.EL yazını görene kadar basarak Otomatik Aydınlatmayı açabilirsiniz. Bu sayede geceleri saate bakmak için kolunuzu yüzünüze çevirdiğinizde ışığı otomatik yanacaktır.




Pusula, Barometre/Termometre ve Altimetre ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler ve kalibrasyon anlatımları için orjinal Neredeyse Tüm ProTrek'ler için geçerli Türkçe Kullanım Kılavuzuna bakınız. İndirmek için tıklayınız.
Alternatif 1 (Link 2. kez yenilendi)
Alternatif 2


Sonuç:

Ben saatimi 2008 yılında E-bay aracılığıyla aldım. Çünkü Türkiye Distribütörü Ersa'da fiyatı çok pahalıydı. Şuanda da 800 küsür lira civarında. 2 yıldır sorunsuzca kullanıyorum. Özellikle titanyum kordonlu olanını tercih etmiştim, şuanda ne kadar mantıklı bir iş yaptığımı anlamış durumdayım. İlk başta çizilmez gibi düşünerek hor kullanmışım biraz, çizildiğini farkedince çok çizik olan parçaları kutudan çıkan uzatma parçalarıyla değiştirdim ve zaman içinde eski parçalardaki çiziklerin de ilk günkünden çok daha az farkedildiğini gördüm.
Bu tip saatlerin en kalitelisini de alsanız plastik kordonlar zaman içinde ter ve sudan kopuyor. Ayrıca o kopma süreci başladığında çatlaklı, yırtıklı bir hal alıyor çok da sevimli durmuyor. O yüzden baştan işinizi sağlama alıp titanyum kordon seçmenizi tavsiye ederim.
Ürünün aslında gayet şık duran siyah kasalısı mevcut.


Fakat bu modelin çizikleri aşırı belli edeceğine hiç şüphem yok. Ayırıca kordonunun plastik olması da ayrı bir eksi.

Hem titanyum olmayan hem de kopma ihtimali çok düşük olan PRG-130GC modeli ise sonradan çıktı ve canlı renklere sahip.

Güzel tarafıysa isterseniz değiştirebileceğiniz ekstra bir örme kordonla beraber gelmesi.
Saatin ülkemizde kullanamadığımız otomatik güncelleme özelliği mevcut. Yani geri kalması diye bir sorun yok aslında, günlük yapılan yayınlarla saat şehirdeki diğer saatlerle senkronize olabiliyor. Gerçi çok az ülkede kullanıldığını varsayarsak bizim için gereksiz ama fiyatı arttıran bir özellik olmuş. Zaten ayda maksimum 20 sn geri kaldığını varsayarsak olmasa da olurdu.

200 metre su geçirmezlik özelliğiyle deniz havuz demeden takabilirsiniz, ki PRG 500T dahil hiçbir ProTrek modeli 200 m su geçirmezliğe sahip değildir, ben genelde çıkarmıyorum, şimdiye kadar en ufak bir sorun yaşamadım.

Ben aldığımda Casio'nun en gelişmiş modeliydi, bugünkü araştırmalarımda PRG200T ve PRG 500T modellerinin çıktığını gördüm. Ama hala en iyi özellikler ise PRG 130T'de. Sanıyorum şuanda bu saatle ilgili en geniş incelemeyi yaptık, umarım keyif almışsınızdır. Gerek şekil gerek kullanım itibariyle çok kullanışlı olan bu saati herkese tavsiye ederim. Vereceğiniz her kuruşu hakediyor.

http://world.casio.com/wat/download/en/manual/ adresine herhangi bir model Casio saatinizin arkasındaki 3 veya 4 haneli kodu girerek ingilizce kullanma kılavuzu indirebilirsiniz. Örnek olarak PRG130T'nin kodu 3135'tir.
Saatin ABD model adı Pathfinder 1500T'dir. Ve kodu 3134'tür.

Yazıda kullanılan görsellerin bir kısmı Casio Kataloğundan alınmış olup telif hakları ERSA ve CASIO şirketinlerine aittir.


İsteyenler için özellikle HD modu olduğundan ingilizce bir inceleme videosu:

http://www.youtube.com/watch?v=XJJsnVAeazs

108 yorum:

  1. Hocam bende bu modeli yeni alımıştım şimdi okudum yazınızı harika ve açıklayıcı bir yazı olmuş.Ayrıca Türkçe kullanım klavuzunu aramadığım yer kalmamıştı :)

    Emeklerinize sağlık. Saygılar...

    YanıtlaSil
  2. pusulali, ay gostergeli, dayanikli, g-shock turu bir saat bakiniyordum. prg-130t yi begendim. aramalarimi bunun ustune yogunlastirdim. sizin makaleniz gercekten iyi bir yonde oldugum konusunda kendime olan guvenimi arttirdi. cok guzel bir paylasim olmus. ellerinize saglik.

    Ersin Kecis.

    YanıtlaSil
  3. Yorumlar için teşekkür ederim, yardımcı olduysa ne mutlu:)

    YanıtlaSil
  4. Umut Bey ,

    Casio PRG-500-1DR hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız ? Galiba en son model.Acaba ölçümlerdeki doğruluk payları geliştirimiş bir model mi, yoksa pek büyük fark sunulmayan bir model mi?
    Teşekürler..

    YanıtlaSil
  5. Adınızı göremiyorum ondan kusura bakmayın.

    http://www.casio-intl.com/wat/protrek/triple_sensor/prg-500.html adresine girip ayrıntılı özelliklerine bakabilirsiniz. Oradaki tecnology başlığını açtığınızda PRG 500T ile PRG 130T'nin sensör mantığının aynı olduğunu göreceksiniz. Tek farkları 500T'nin analog görünümde olması. Burada sadece sizin tercihiniz önemli. Ayrıca 500T'de ay ve gelgit göstergesi olmadığını hatırlatırım.

    YanıtlaSil
  6. DEĞERLİ ARKADAŞIM BU SAATİN TÜRKÇE KULLANMA KILAVUZU GÖNDEREBİLİR MİSİN?

    YanıtlaSil
  7. Yazıda dikkatinizden kaçmış sanırım üstte link var tıklayıp indirebilirsiniz. :)

    YanıtlaSil
  8. AYRICA BEN AHMET BİR ÖNCEKİ MESAJI YAZAN GÖNDEREBİLİRSEN ARKADAŞIM MİNNETTAR OLACAĞIM.ERSA VE CASIO BENİ OYALIYOR.YORUMLARININ İÇİNDEKİ BEYAZ SAYFALI OLAN KISIMLAR BENDE TÜRKÇE DIŞINDA HER DİL VAR.GÖNDERMEK İSTERSEN EMAİLİ Mİ VEREBİLRİM.

    YanıtlaSil
  9. BAĞLANAMIYORUM O LİNKE UMUT BEY

    YanıtlaSil
  10. E-posta adresinizi bırakırsanız yardımcı olurum Ahmet Bey:)

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM UMUT BEY AYNI ZAMANDA E MAİLİMİ KALDIRDIĞINIZ İÇİNDE.YORUM VE DESTEK SÜPER.CASIO VE ERSANIN YAPAMADIĞINI SİZ YAPTINIZ.

    YanıtlaSil
  13. Linkteki dosyayı indirince yeniden adlandır deyip (F2) adını katalog.pdf yaparsanız sorun yaşamazsınız. Nedense PDF olarak indirmiyor :(

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Umut Bey,

    Saatin Türkiyedeki fiyatları oldukça yüksek , e-baydan aldıgınızı söylemişsiniz, satın aldıgınız tedairkçiğnin adını ve ne akdara aldıgınızı yazar mısınız , tşk..

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, saati ben Hong Kong menşeili bir firmadan almıştım, onları seçmemin nedeni oradaki vergi avantajlarından dolayı fiyatlarının daha uygun olmasıydı. Şuan kapatmışlar ne yazık ki, sayfaları açılmıyor. Ben o zaman kargo dahil 330$ vermiştim ki çok iyi bir fiyattı. E-bay'den alışveriş yapmakla ilgili http://forum.iyibey.com/ adresinden güvenli/güvensiz satıcılardan tutun da, ürün gümrükte takılırsa ne yapmanız gerektiğine kadar ayrıntılı her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Güvenliğiniz için adresinizin olduğu iletiyi kaldırıyorum. İyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil
  17. Kataloğun olduğu linkteki dosya.tc hiçbir iletimde bulunmadan dosyamı silmiş, rapidshare ile değiştirdim Türkçe kullanma kılavuzunu indirmeye devam edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  18. Araştırmanız için teşekkür ederim.
    aynı modeli aldım. verimli kullanmam adına yazdıgınız yazılar faydalı oldu.

    YanıtlaSil
  19. kafamda bir takım soru işaretleri vardı ama böyle bir paylaşımdan sonra kalmadı haliyle fikirlerim netleşti çok saolsın hocam ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. MERHABALAR.. BEN BİR SAAT ALMAYI DÜSÜNÜYORUM FAKAT SU NOKTADA KARARSIZ KALDIM.. ACABA SİZİN KULLANDIGINIZ TİTANYUM OLLANINIMI ALSAM YOKSA ÖNERDİGİNİZ 130GC-3DR MODELİNİMİ YADA BUNUN BİR USTU OLAN 130GC-4DR MODELİNİMİ. KAYIŞ ÖNEMLİ GERCEKTEN. YARDIMCI OLABİLİRSENİZ SEVİNİRİM.. İYİ GÜNLER.

    YanıtlaSil
  21. ASLINDA DOĞRU SÖYLÜYORSUNUZ. KAYIŞLARI DIŞINDA PEK FARK YOK.
    130GC MODELİ HAKKINDA UMUT BEY BİZE BİLGİ VEREBLİRMİSİNİZ. HANGİSİ DAHA SAĞLAM ACABA. BU KONUDA PEK BİLGİ BULAMADIM İNTERNETTE.

    YanıtlaSil
  22. Bu çok kişisel bir tercih size ne diyebilirim ki, ben titanyumu beğendim aldım. GC iki kayışla geliyor, biri cırt cırtlı. Fosforlu yeşile yakın bir tonu var. Sağlam iki kayışı da. :)

    YanıtlaSil
  23. (GC KONUSUNDA KARAR VERDİM AMA SİMDİ SUUNTO YU GÖRDÜM) UMUT BEY YAPTIĞIM ARAŞTIRMA SONUCUNDA ÇOK İŞLEVLİ SAATLER ARASINDA SUUNTO MARKASINIDA GÖRDÜM. CASİO VE SUUNTO TEKNOLOJOLİERİ ARASINDA ACABA NASIL Bİ FARK VARDIR. SİZCE HANGİSİ DAHA İYİ TAHMİN YAPAR?

    YanıtlaSil
  24. teşekkürler hocam çok güzel oldu bu :)

    YanıtlaSil
  25. Suunto saatten çok kol bilgisayarı üretir. Genelde bir konuya yönelen modelleri vardır. Burada ne istediğiniz önemli, ne kadar profesyonel kullanacaksınız, ne kadar tutarlılık size yeter bunları düşünerek bir karar vermeniz lazım. Sizden ricam isminizle ve küçük harflerle yorum bırakmanız. Bu yazı kafanızdaki Casio sorularını bitiremediyse kafanızda baya bir soru işareti vardır demektir ki orası beni aşar. :) Bu kadar ayrıntılı bir incelemeyi ingilizce bile bulamazsınız, ondan daha ne ekleyeceğimi bilemedim.

    YanıtlaSil
  26. ali
    teşekkür ederim umut bey..
    basınç, yükseklik, ve pusulası sıfıra yakın bir hata ile çalışan ve aynı zamanda su geçirme derinliği fazla olan ve sağlam bir saat arıyorum. bunun için para biriktirdim. bir saat alma şansım var.. tekrar teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  27. Ali Bey yazıda belirttim, bunlar neticede saat. Bakın helikopter, uçak gibi hava araçlarında bile barometre uçuşa çıkmadan kuleden gelen bilgiye göre kalibre edilir, yani basınç tamamen günlük bir durum. Pusula ve yükseklikte sıfır hata istiyorsanız saat değil GPS almanızı öneririm. Bu saatle oldukça etkili hava tahmini yapabilirsiniz, size komik gelebilir ama ben pusulasıyla kuzeyi bulup telefonumdaki Google Maps'i yönüne koyarak çok adres buldum.(GPS'im yok telde.) Yani arazide 50 metre aşağıda veya yukarıda sanmanız çok sorun olmayacaktır ki eğer saati rakımı bildiğiniz bir yerde kalibre ederseniz zaten gün içinde çok ciddi hava değişimi olmazsa rakımı düzgün verir.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,

    150 Euro'dan fazla ürünler için gümrük vergisi geliyor. Siz bu ürünü ebay'den alırken nasıl yaptınız ? vergi ödeyerekmi aldınız ?

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Umut Bey,

    Yıllardır Casıo modelleri kullanırım hatta bundan önce kullandığım özellikli dıjıtal model PRT-40'tı 8 yıl kullandım bu saati taaki pil değiştirdiğimde contanın yerleştirilememesi sonucu dalış sırasında su aldı ve entegresi yandı,tamir için 150 TL istediler ve ben de yaptırmadım,şu an mezarlıkta yerini arıyor.
    PRG-130 hakkında araştırma yaparken sizin yazınızı gördüm.Şunu söylemem lazım;bu kadar geniş bir açıklama görmedim,soru soracak en ufak ayrıntı bırakmamışsınız büyük emek,tebrikler.
    Bir konu hakkında önerinizi rica edeceğim;daha önce başka bir arkadaş daha sormuş ama Suunto Elementum Terra diye bir saat var Casıo ile kıyasladım kararsız kaldım,Suunto Casıonun iki katı fiyatlı.Neredeyse aynı özelliklere sahip,saatçi arkadaşlarım Casıo dediler ama ben bu kadar iyi bilen birini görmüşken fikrini almalıyım dedim.Yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler.

    Serdar S.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba.
    Bu saatin 110Y modelini az önce kargodan açtım. Kalın kullanma klavuzu yerine internetten türkçe klavuzu ararken BU YARARLI VE GÜZEL ANLATIMLI SAYFAYA DENK GELDİM.
    Bir solukta bir çok özelliğini kısa ve öz anlatımlarınız sayesinde öğrendim.
    BU GÜZEL PAYLAŞIMINIZ İÇİN EMEĞİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  31. @Burak:
    Burası Türkiye;)
    @Serdar:
    Rica ederim, biraz geç oldu cevap, bu ara internete bağlanma sıkıntım var kusura bakmayın:( Suunto hakkındaki görüşlerim yukarıda mevcut, bence bu saat iş görecektir. Burada önemli olan ölçüm mantığını bilmek ki yukarıda ayrıntılı anlattım, ve buna göre sonuç beklemek;)
    @Gokhan:
    Rica ederim ne demek:)

    YanıtlaSil
  32. PRG-500Y-1DR diye bir model var. Bence protrek serisinin en güzel saati. Almayı düşünenler bir de o modeli incelesinler.

    YanıtlaSil
  33. Evet 500 serisi de güzel, analog olması daha klasik kıyafetlerde bile sırıtmadan takma imkanı sağlayabilir. Benim şuan en büyük sorunum o, saatimi çıkarmak istemiyorum ama klasik takımlarla biraz alakasız kalıyor. 500T Titanyum için http://www.ersa.com.tr/urundetay.asp?UrunId=735&cod=102600000000 adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir de 510T çıktı şimdi, o biraz daha kibar duruyor, ona da buradan bakabilirsiniz. http://www.ersa.com.tr/urundetay.asp?UrunId=2368&cod=102600000000

    YanıtlaSil
  34. emekleriniz için çok teşekkür ederim. oldukça faydalı ve teferruatlı bilgiler paylaşmışsınız...
    ali acar

    YanıtlaSil
  35. emeklerin ve anlatım için teşekkürler prg -80 modeli var bendede ..

    YanıtlaSil
  36. detaylı inceleme ve Türkçe kullanım ipuçları için teşekkürler.
    bende ebay'den prw-1500t aldım. 2 tane de suunto ABC saatim var ama casio en yakışıklısı aralarında.
    emeğe saygı =)

    YanıtlaSil
  37. Merhaba, PRG 110 sahibiyim. Saatin alarm sesinin çok düşük olmasından alarmı kullanamıyorum. Herhangi bir ayarda bulamadım. Varmı bunun çaresi.

    YanıtlaSil
  38. İltifatlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar:)
    @Hakan ne yazık ki alarm sesini yükseltmenin bir ayarı bulunmuyor. Ben de zaten kullanmıyorum uyurken hele de kolun yorgan vs altındaysa duymaz imkansız:) Yanıbaşına bıraksan bile zor gibi...

    YanıtlaSil
  39. Sevgili Umut,
    Bilgi ve tecrübelerini paylaştığına çok sevindim. Bir anda şaşırdım yabancı review beklerken bir baktım ki Sen.

    Özellikle kullanma kılvauzunda bulunmayan, kullanıcı tecrübelerini aktarmana daha çok sevindim.

    İşin gücün rast gitsin…:)

    YanıtlaSil
  40. Sevgili TG,
    Sanıyorum ki tanışıyoruz ama rumuzdan çıkaramadım:)

    Teşekkür ederim, hepimizin rast gelsin ;)

    YanıtlaSil
  41. selamlar ben ahmet.tamamen meraktan ve ilgiden dolayı yazıyorum şuanda ve pekte cevaplanıcağını sanmıyorum ama denemek bedava tabi.casio prg serisinden önce başka bi markaya bakıyodum, hem pahalı hem bu kadar özellik sunmuyo taki ünide hocamın taktığı tabut kadar saati görünce.biraz konuşunca bir sürü zımbırtısı olduğu öğrendim ve genel olarak herşeyi kaliteli almayı düşünürüm imitasyon değil.neyse konumuza dönecek olursak casio prg-510-1 ( dr olarakta çıkabiliyo.)800 liradan düşük fiyatlı göremedim hiç bi sitede.durum şu 1:fiyat konusunda fikre ihtiyacım var.----2. aynı modelin prg 510t-7 modeli de gözüme çarptı ama silikon kordonla ve neredeyse tamamen siyah renkle zaten canavar olan saate sadelik getirerek her mekana uygunluk getirmek istedim tabi hafiflikte.baya baya kafam karışt hangisini istediğimden emin olamıyorum.siyahın asilliği mi yoksa grinin çarpıcılığı ve ağırlığı mı.çünkü sonradan her iki model içinde uygun kordon bulmak imkansıza dönebilir.biraz uzun kaçtı ama hem kendimi anlatmak istedim hemde bi sürü soru var kafamda emin olamadığım onları gidermek istedim.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. Sevgili Ahmet,

    Yukarıdaki yazının uzunluğuna,altındaki yorumlara ve altına verdiğim cevaplara bakarsan "pekte cevaplanıcağını sanmıyorum ama denemek bedava tabi." cümlesi biraz insafsızca olmuş. :)

    Sorularına gelecek olursak;
    1- Fiyat normal hatta ucuz (Titanyum kordonsa)
    2-Üstte incelemenin sonlarında siyah kasalı ve silikon kordonlu modellerle ilgili genel fikirlerim zaten mevcut, modelden bağımsız hepsi için değerlendirebilirsin ;)

    YanıtlaSil
  43. estağfurullah.öyle dememdeki amaç kaaile alınmama durumum olabileceğini bildiğim için diyorum fakat buna rağmen sürekli baktım cevap var mı var mı diye:D
    aslında silikon kordon düşünüyodum ama şimdi tekrar okuyunca titanyum almak daha iyi olabilir.ben ağırlık olmasın diye silikon düşünmüştüm hem bileklerimde biraz incedir.bi kaç kişiye söylediğimde telefon al daha iyi dediler ama bi bulabilirsem yine de alıcam o saati.tekrar teşekkürler çok iyi bi yorum getirmişsin, özellikle kullanıcı yorumları aradığımı göz önünde bulundurcak olursak ben ve benim gibiler için çok iyi bi kaynak olmuş ellerine sağlık.bu kanalda kalmaya devam edicem :D

    YanıtlaSil
  44. Teşekkür ederim. :) Bu aralar işimde oldukça yoğunum ondan yeni yazılar yazamıyorum ama eskilere göz gezdirebilirsin ;)

    YanıtlaSil
  45. kolay gelsin.zaten baktım hepsine :D
    sırt çantası baya hoşuma gitti ama şimdi saat için kastırıyom kendimi.special edition 900 dolar.beni silikon kordon paklar, patladıkça yeni alıcam artık:D

    YanıtlaSil
  46. Umut Bey, aynı saati 1 yıldır bende kullanıyorum bir soru takıldı aklıma power save i sürekli açık tutmak zararı olurmu yoksa sadece pil durumu düşünce mi açıp kapatmak gerek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok gönül rahatlığıyla açık tutabilirsiniz, bu sayede saatiniz karanlıkta kaldığı her ortamda ekranı kapatarak tasarruf edecektir. Özellikle kışın güneşin az olduğu, sürekli uzun kollu giyilen ortamlarda bu özellik olmazsa saatin pili dayanmaz.

      Sil
  47. umut bey merhaba,
    ben sedat.
    hem ayın evresi (gelgit grafiği), hem de güneşin doğuşu/batışını gösteren model var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sedat bey merhaba,

      Ben öyle bir modelini bilmiyorum...

      Sil
  48. umut bey iyi akşamlar , ben prg 2500 serisini alacağımda ebay da daha uygun ama bazı arkadaşalrım ebaydan alışlarda çok sorun olduğunu söylüyor siz nasıl aldınız acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada adım uğur :)

      Sil
    2. Uğur bey iyi geceler,
      Ben zamanında çok uğraştım eş dost bilmem ne zar zor aldım. İyi araştırmadan getirtmeyin, sorun yaşabilirsiniz. Yurtdışından ürün getirtmek gittikçe zorlaşıyor, güncel mevzuata hakim olmak lazım. Ben getirteli 4 yıl oldu, oldukça memnunum. Fiyat/performans oranı çok yüksek ürünler bunlar;)

      Yukarıdaki yorumların birinde 1-2 tane forum adresi vermiştim, biraz google'dan araştırın öyle almaya karar verin derim. ;)

      Sil
    3. öncelikle çok teşekkür ederim :) arkadaşalr çok sorun yaşarsın diyor bende biraz fazlasını verim kafam rahat olsun diyorum . prg 250 t serisi var 700 tl , prw 2500 serisi 850 tl bazı sitelerde ,prw 2500 yanılmıyorsam sadece radyo sinyal alıcısı farklı . Acaba 150 tl fazla vermek değer mi sizce .

      Sil
    4. Benim bildiğim genelde PRG XXX isimlendirmesiyle satılan global seri, ABD pazarında PAW XXXX olarak satılıyor. PRG 250T ile PAW 2500 aynı saattir. Radyo alıcısı ülkemizde zaten kullanılmadığından değerlendirmelerinizde göz önünde bulundurmayınız derim.

      Sil
    5. Evet sinyal alıcısı ülkemizde kullanılmadığı için zaten gerek kalmıyordu :) Prg 250 t 7 dr bugün sabah geldi . Çok şık duruyor . Çift LCD ekran olması gayet iyi olmuş hemen koluma taktım :) Sizede çok teşekkür ederim bu engin bilgilendirmenizden dolayı :)

      Sil
    6. Güle güle kullanın, oldukça memnun kalacağınıza eminim;)

      Sil
  49. selamlar arkadaşlar geçen sene ben casio prg 500 7dr modelini ebaydan aldım 330 dolara türkiyeye gelişte gümrüğe takıldı ve toplamda saat bana 1 hafta gümrüklerde uğraş ve toplam 900 liraya mal oldu. hemde tam gümrük vergi beyanı yapmayıp 300 tl olarak gösterdiğim halde. kusura bakmayın ama o kadar çok yolundum ki ups vergi dairesinde beyan ücreti bende artık öyle yaptım. ebaydan alacak arkadaşlar almayın parayı versenizde çok uğraşıyorsunuz. gümrükte kalıyor. 6 ay saati kullandım ve inanın çok doğru sonuçlar vermiyor. evin aynı noktasında yükseklik 50-40-60 çıkıyor. sıcaklık saat devamlı kolda olduğu için keza öyle.ben şimdilerde saatimi hediye ettim ve yeni bir saat için bakınıyorum hem spor kıyafetlerle hemde klasik giyime en uygun Casio PRG-510-1DR geliyor. casio protrekleri inceledim ama en kibar saat gene 500 serileri. türkiyede de plastik kordon 600 civarlarında tavsiye ederim. ayrıca titanyum kordon alacak arkadaşlar ben kullanan biri olarak yorumda bulunacak olursam çok çiziliyor. ve iç taraflarda kararmalar oluşabilir. tabi ki saate 900-800 tl verince bunlar canınızı acıtabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Barbaros Yayla,

      Ayrıntılı yorum ve katkılarınız için teşekkür ederim. Ama yazıda da ayrıntılarıyla belirttiğim gibi saat rakımı GPS gibi koordinat üzerinden değil, sıcaklık/basınç ilişkisinden verdiğinden aynı rakımda farklı değerler vermesi normal. Zaten bu tip saatleri dağcılık gibi faaliyetlerde günlük kalibre ederek kullanmanız gerekir. Hava kalibrasyondan sonra hava ciddi şekilde değişiklik gösterirse tekrar kalibre etmeniz gerekir. Saati keyifle kullanabilmek için önce imkan kabiliyetlerini net bilmek gerekmektedir. Alacağınız 510t saatin de sensör mantığı aynı olacağından alacağınız sonuçlar benzer olacaktır.

      Sil
  50. umut bey prv 2500 ald�k ancak t�rk�e kulanma klavuzu yok nas�l bulabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://world.casio.com/wat/download/en/manual/ adresine herhangi bir model Casio saatinizin arkasındaki 3 veya 4 haneli kodu girerek ingilizce kullanma kılavuzu indirebilirsiniz

      Sil
  51. üstad selamlar.. seni facebook sayfasında aradım ama bulamadım :) teknik bilgileriden faydalanmak gerek. kerem vonal ismini eklersen facebooktan sevinirim. PRG-250T-7DR modelini almayı düşünüyorum yakında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan devam edebiliriz, veya Sizin İçin Seçtiklerim facebook sayfası üzerinden de konuşabiliriz.

      Sil
  52. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Bey telefonunuzu sitede bulundurmanızı tavsiye etmem, spam'cıların eline geçerse reklam mesajından kafanızı kaldıramazsınız. Bu yüzden yorumunuzu siliyorum. Alüminyum kartlık için indirdik.com tarzı siteleri takip edin denk gelecektir.

      Sil
  53. Emeginize saglik
    Bugun prg 130t sahibi oldum(aldim:) ) search sonrasi bir solukta yazinizi ve yorumlari okudum.

    Cok fonksiyonel olarak kullanmayacagim ancak sirasi geldikçe sorfte ve snowboard da test ederim.

    Paylasimlar icin ayrica tesekkurler
    Saygilarimla
    Ayhan Dasgin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayhan Bey teşekkürler. Güle güle kullanın, kolunuzda eskisin diyeceğim ama benimki 5.yılına giriyor, eskimiyor :)

      Sil
  54. 800 TL kaziklanmissin abi ya ben 630 a aldim 2012 Ekim ayinda farkli görünüm ama özellikleri ayni..

    YanıtlaSil
  55. merhaba umut bey,benim aradığım özellik kronometresini başlattığınızda saniyede iki kere sesli uyarı vermesi,bu özelliği taşıyan saat modeli yada bu özelliğin tam ismini yazarsanız o özelliği taşıyan saatler arasında seçim yapmama yardımcı olmuş olursunuz:) şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selim Bey merhaba,
      Böyle bir saat bilmiyorum ne yazık ki :)

      Sil
  56. slm umut bey ps kapalı oldugunda pili bitermi saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PS kapalı olursa saatin özellikle kış aylarında gömlek, kazak gibi uzun kollu kıyafetlerin altında kalmamasına özel dikkat göstermeniz gerekebilir. Ekrandan da sürekli L-M-H modlarını takip etmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  57. tesekkürler umut saygılar :)

    YanıtlaSil
  58. Erkan

    Merhaba
    İncelemen için teşekür ederim. Yazını okuduktan sonra Arasında kaldığım iki saatten biri olan prg-130y-dr1 i almaya karar verdim (diğeri g-9200bw-1 Siyah kasa ve ekranlı)
    Geçen ctesi prg-130y-dr1 i Eminönü nden aldım. Saat çok şık. Siyah renk saatte çok güzel duruyor. Şu ana kadar seçimimmden gayet memnunum.
    Fakat Pusula,Altimetre ve Barometre ilgili bir kaç sorum olacaktı.
    1- Manyetik açı ayarı, saatin kutupsal kuzey ayarımı yapmasını sağlıyor. Bu ayarı nasıl yapabilirim (pusula , GPS li telefon yardımı ile mümkün mü?
    2- Çift Yönlü ayarlama neden yapılır ve Pusula yada GPS li telefon ile yapabilir miyim?
    3- Altimetreyi ayarlamak için Androidli telefon için tavsiye edeceğiniz bir program var mı? Yada farklı bir cihaz ile yapabilir miyim (bildiğiniz cihaz varsa hangisini tavsiye edersiniz)?
    4- Aynı şekilde Barometrreyi ayarlamak için Androidli telefon için tavsiye edeceğiniz bir program var mı? Yada farklı bir cihaz ile yapabilir miyim (bildiğiniz cihaz varsa hangisini tavsiye edersiniz)?
    5- Dünya saatlarinde UTC ne işe yarar

    Farkındayım Uzun oldu Kusura bakma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle saatiniz hayırlı olsun.

      1-)Saat manyetik kuzeyi ölçüyor. Kutupsal kuzeyi ölçmek için bu ikisini birbirine çeviren formülleri kullanabilirsiniz, temel harita bilgisi kitaplarında mevcuttur. Pusulaların hepsi manyetik kuzey ölçer diye biliyorum.

      2-)Manyetik kuzeye göre saatin doğruluğunu kontrol eder. Manyetik alan olan bölgelerde saatin hatalı okuma yapmasını engellemek için başka bir pusula yardımıyla düzeltmeniz demektir. Manuel bir pusula kullanmanızı tavsiye ederim.

      3-)Altimetre ayarını GPS'den bulunduğunuz yerin rakımını ölçerek ve saate günlük olarak girerek yapabilirsiniz. Basınç günlük olarak değiştiğinden saatin aynı noktada iki farklı günde vereceği değer farklı olacaktır.

      4-Barometre ayarıyla oynamanızı tavsiye etmem.

      5-) UTC sıfır noktasının yani başlangıç paralelinin saat dilimini gösterir. (İngiltere)

      Bu yazdıklarımın hepsi ayrıntılarıyla yukarıda paylaştığım Türkçe kullanma kılavuzunda yazmaktadır.

      Sil
    2. utc konusunda şimdi ülkemiz istanbul olarak +3 saat tir. yaz saati açık konumdadır daima. saatler zaten geri alınmadığı için utc 3.00 kalmıştır.

      Sil
  59. Erkan

    Umut İncelemen için teşekür ederim çok faydalı oldu ama cevap verilemiyecek kadar mı uzun oldu sorularım :)

    Güzel incelemelerin devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bazı yorumları görmüyorum/geç görüyorum ondan oluyor Erkan kusura bakma. Yarın uygun bir ara cevap yazacağım.

      Sil
  60. Peki ilgin için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  61. Selam. Ben Polat Katranci. 29 Kim 2012 de beytussebap ta mayina bastim ve sol bacagim koptu. Isim ve kisiligim sebebi ile outdoor u com seviyorum. Yakinda protez bacagim takilinca bir ATV a lip daglara donmek end buyuk hayalim. Simdiden PRG 550 BD aldim. Ancak cozemiyorum. Kullanma ve kalibrasyon bilgileri I in yardiminizi bekliyorum. Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polat Bey merhaba, öncelikle büyük geçmiş olsun! Hayata tutunan tavrınızı naçizane çok beğendim. Ürün kalbirasyonları üstte anlattıklarıma benziyordur. Ürünün arkasındaki 4 haneli numarayla ERSA'dan veya Casio global sitesinden kullanma kılavuzu indirebilirsiniz.

      Sil
  62. ssaaatimin kodu 5213 ama bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual/wat/en/qw5213.pdf adresinden indirebilirsiniz.

      Sil
    2. Buradan da Türkçe halini indirebilirsiniz. http://optimisttime.com/casio-turkce/5113-5213.pdf

      Sil
  63. Şey Casio PRG-250 1-DR var bende ve özellikler aynı. Ama yanlışlıkla ADJUST'a yanlışlıkla bastım. ve +120 yazan ikinci bir yer var orada + 0 yazmaya başladı. Bilesn varsa bir cevap yazsın. -

    (+ ve - alt alta)

    YanıtlaSil
  64. slm arkadaşlar Casio EFE 500d modelini bilen var mı saatimin pili bitti değiştirdim ama kalibrasyon yapılaması gerekiyor dediler yardımcı olacak kimse varmı

    YanıtlaSil
  65. merhaba bende de prg 13o vardı .yazınızın başında dediğiniz gibi onca özelliği kendi adıma kullanamamak can sıkıyordu gerçekten
    Kısacası Ersa A. Ş bu saatleri için uygulamalı Protrek günleri düzenlemeli kanımca :))
    Teşekkürler
    ve de tüm Protrek kullanıcılarına .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu Youtube videoları ile mümkün ama Ersa ne düşünür bilemem. :)

      Sil
  66. Bilgiler için teşekkür ederim birde video anlatımı yapılsa ama malesef Türkiye de bu tür durumlar zor gözüküyor.Neyse belki ben yaparım ama önce konuya vakıf olmak lazım.Tekrardan sagolun.

    YanıtlaSil
  67. SLMLAR. BENİMDE BU ÜRÜNDEN AYNISI VAR. ÇOK GÜZEL VE MEMNUNUM. YANLIZ GEÇENLERDE TRİPLE SENSOR YAZAN PARÇASINI DUŞURDUM VE KAYBETTIM. O PARÇAYI NASIL TEMİN EDEBİLİRİM. BU İŞLE İŞTIGAL OLMUŞ ANLAYAN KIŞILERDEN YARDIMLARINI ACİLEN BEKLIYORUM. LÜTFEN BANA E MAİL YADA CEP NUMARAMDAN MESAJ YOLUYLA ULAŞİN. E MAİL ADRESIM. turkucu.53@hotmail.com
    cep numaram .. 0543 567 2106...
    NOT: bulunduğum bölgede casio bayisi ve servisi yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Edifice saatimin kordonunu yaptığım bir motosiklet kazasında ciddi şekilde hasara uğrattım, Er-Sa genel merkezine gittiğimde oldukça yardımcı oldular. Yurtdışından daha ucuz fiyat verdiler. Yapabileceğiniz şey internetten Casio parçaları satan bir site bularak oradan sipariş etmek veya Ersa'yı arayarak onlardan yardım almak. 444 37 72 ersa@ersa.com.tr

      Sil
  68. SELAMLAR. TANITIM VE VERDİĞİNİZ BİLGİLER HARİKA. BENDE DE PRG 130 VAR. UZUN ZAMANDIR KULLANMIYORDUM. FONKSİYONLAR ÇALIŞIYOR FAKAT ŞİMDİ IŞIĞI YANMIYOR. SEBEBİ NEDİR ACABA. NASIL DÜZELTEBİLİRİM. BİRDE BU SAATLER SU ALTINDA DERİNLİK ÖLÇÜYORMU.SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  69. merhaba umut bey ben ihsan 2009 da prg 110y almıştım hedıye ettım yenısıne bakıyorum sıyah kasa metalık kordon düşünüyorum hala tavsıyenız prg130 mu olur slıkon kordonunu alsam yıpranınca degıstırebılırmıyım
    casıo tr nın sayfasında prg 110 da prg 130 da gorulmuyor prw6000 yt-1 ıcın ne dersınız degermı o ucrete ?
    tsk ederım

    YanıtlaSil
  70. gerçekten harika faydalı bir paylaşım olmuşş.Saat geçen ay aldım.Harika çok memnunum.Buradaki her bilgiden satır satır faydalandım gerçi er-sa alırken türkçe kullanım klavuzu ve cd sini verdi.Fakat çok yorucu oldugu için burada kısa öz bu işlemi yaptım.Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  71. Üstadlar merhaba Casio PRG-250T-7DR Pro almayı düşünüyorum yanlız zemin aydınlatması ışığı yeşil mi mavi mi onu merak ediyorum kullanan arkadaşlar vardır bu konuda bilgi verebilir mi

    YanıtlaSil
  72. mrhba arkadaşlar bende casıo paw 1500 modelini aldım ama bi türlü bölgeye göre ayarlayamıyorum yardıma ihtiyacım var

    YanıtlaSil
  73. arkadaşlar sakın ha bu saati almayın hata edersiniz derim ben bu saati aldım pişmanım keşke o kadar para verip te almasaydım neden mi saat özellikli kaliteli ama saatin kasası beş para etmez birde pim yerlerinden yırtılıyor ben yaptırmak tan bıktım birde saatin kasası 250 tl ye değiştiriyorlar casio servisi bana kalırsa başka çelik kasa modellerine bakın derim....

    YanıtlaSil
  74. BU SAAT TEN BENDE WAR AMA SAATİN KASASI PEŞ PARA ETMEZ KASANIN KORDON YERLERİN DEN YIRTILIYOR BİR DE SAATİN KASASINI DEGİŞTİRE YİM DERSENİZ 275-300 TL ARASI SAATİN KASA SINI DEGİŞTİ RİYORLAR BEN BİR SEFER DEGİŞTİR DİM MALESEF BİR ZAMAN SONRA AY NISI YİNE OLDU BURA DAN BU SAATİ ALACAK ARKADAŞ LARA TAVSİYEM KESİNLİKLE BU SAATİ ALMASINLAR PİŞMAN OLURLAR WERDİKLERİ PARA BOŞUNA GİDER DERİM BENDEN SÖYLEMESİ.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Bey merhaba,

      Kasanın zarar görmesine üzüldüm. Fakat ben 2008 yılında aldığım saatimi oldukça ağır koşullarda (askeri ve sivil) kullanmış olmama rağmen kasası ciddi hasar görmedi. Ben şuan Edifice EQS-1100 DB kullanıyorum ama haftasonları hala PRG 130T'imi takarım. Deniz, havuz, duş, spor dahil her yerde kolumdadır ve bunlara rağmen kasa plastiğindeki ufak boya sıyrılmaları hariç ağır bir hasar görmedi. Zaten gri olduğu için boya dökülse bile yakından bakmadığınız sürece anlaşılmıyor. Şuanki saatim tümden metal olmasına rağmen inanın sürtünce o da hasar görüyor. Selamlar.

      Sil
  75. Merhaba prg 510-1 dr aldım yaklaşık 10 gün oldu saati kurcalaya kurcalaya nerdeyse bozacam.... Kullanım klavuzunu indirdim yaklaşık 10 sayfa civarında ansiklopedi gibi çok karışık... Hiç bişi anlayamadım? Analog düzeliyor dijital gösterge saati değişiyor. Şuan analog doğru gösterilmiyor. Uğraştım ancak yapamadım

    YanıtlaSil
  76. Ayrıca dijital ekranda saat gösterilmiyor... Kısa bir süre sonra hemen tarih ekranına dönüşüyor. Analog saati düzelttiremedim yanlış gösteriyor sürekli.... Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler....

    YanıtlaSil
  77. Umut bey şu cihaz hakkinda görüşleriniz nelerdir yada o fiyat aralığında hangi modeli önerirsiniz .sizin önerdiğinizi alicam
    Cvp vermenizi beklicem
    Teşekkürler hocam.

    http://www.casiosaat.com/urun/casio-protrek-prg-240t-7dr-erkek-kol-saati_2714.aspx?CatId=139

    YanıtlaSil
  78. Umut bey şu cihaz hakkinda görüşleriniz nelerdir yada o fiyat aralığında hangi modeli önerirsiniz .sizin önerdiğinizi alicam
    Cvp vermenizi beklicem
    Teşekkürler hocam.

    http://www.casiosaat.com/urun/casio-protrek-prg-240t-7dr-erkek-kol-saati_2714.aspx?CatId=139

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkan Bey merhaba,
      Belirttiğiniz modeli iyi bilmiyorum, ben hala yazıdaki saati haftasonları vs kullandığım için başka saat araştırmadım açıkcası. Bu yüzden güncel fiyatlara da hakim değilim. Ay göstergesi olmazsa olmaz bir durum olmadığından belirttiğiniz modeli de alabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Sil
  79. casıo prg 270 1dr modeli nasıl arkadaşlar ?

    YanıtlaSil
  80. Merhaba,

    Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, lütfen aşağıda e-posta ile bize yazın.

    Bu sizin için zengin olmanız için bir fırsattır, biz temin ederim ve bizimle% 100 güvenli bir şekilde sizinle güvence altına alıyoruz, herşey yoluna giden böbrek bağışçılarına göre yapılmalıdır.
    Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

    Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

    YanıtlaSil
  81. ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alımı ve satımı için bir yıl daha başladım. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
    Ve bu bizim e-postamız:
    iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil