21 Eylül 2010 Salı

Nike Ultimatum Utility XL Sırt Çantası

Bir süredir çok fazla bilgisayarla ilgilenemediğim için bu yazı biraz gecikti. Aslında sabah ateşten tir tir titrediğimi düşündüğümüzde bugün yazmak için en iyi gün olmayabilir ama başladık bi kere, hakkını vereceğim bir incelemeye daha hoşgeldiniz:)

3-4 günlüğüne veya 1 haftalığına bir yerlere gitmek istiyorsunuz dizüstü bilgisayar için bir çanta, kıyafetler için bir çanta, kalan ıvır zıvır için bir çanta olsun istemiyorsunuz. Evet işte tam benim bu çantayı almadan önceki ruh halimdesiniz:) İşte bunların hepsini tek bir yerde toplamak ve dağınıklıktan kurtulmak için yapmanız gereken şey bir adet Nike Ultimatum serisi çanta almak;) Ultimatum serisine her sene yeni bir çanta ekleniyor, ama genel görünüm hepsinde oldukça benzer. Örneğin alttaki anlattığımızdan önceki model, tek farkı ise öndeki fileli gözün olmayışı..



Evet isim Bourne üçlemesinin son filmini çağrıştırıyor ve oldukça iddialı bir sloganla beraber geliyor:
"Our Strong is Stronger" 
1 yıldır kullanıyorum gerçekten verdiğim parayı hakeden ürünlerden ve dedikleri kadar da dayanıklı. Oldukça fazla gözü var ve birbirinden farklı nesneleri gayet rahat ve düzenli şekilde ayrı ayrı yerleştirebilmenize olanak sağlayan bu tasarım bence oldukça başarılı.



Fermuarları koruyan parmak kalınlığındaki parçayı da düzgünce kıvırdığınızda çanta dıştan komple siyah gibi görünse de aslında Bright Cactus dedikleri bir Yeşil iç renge sahip.


Çantayı neden büyük boy aldığımı soracak olursanız size hemen üstteki fotoğrafta görünen dizüstü bilgisayarımın 17.1" ekrana sahip olmasını gösterebilirim. Gerçi çanta bu dev gibi haliyle bile benim bilgisayarı ucu ucuna alıyor. Aynı modelin bir önceki seneki haliyse hiç almıyor. Bilgisayarı koyduğunuz kısım hem içten hem alttan hem de sırtınıza gelen kısımdan çok güzel desteklenmiş. Özellikle sırtınıza gelen kısımda destek malzemesinin kalınlığı ve kalitesi elinize alır almaz dikkatinizi çekecek. Bilgisayarı yerleştirdikten sonra arka sırta dikili lastik yardımıyla sabitleyebilirsiniz.



Şimdi çantanın bilgisayarı da koyduğumuz ana gözünün imkan kabiliyetlerini anlayabilmemiz için sağ ve sol üst dıştaki 2 cep, müzik çalar gözü ve ayakkabı gözüyle beraber değerlendirme yapmamız gerekir. "Neden?" diyecek olursanız çantanın gözleri dışa değil içe doğru şişiyor(Üstteki fotoğrafta görebilirsiniz) Yani çanta dıştan ana görüntüsünü neredeyse hiçbir zaman kaybetmiyor. Oldukça düzgün görünüyor. Bu ilk etapta iç kısmın hacmini düşürüyormuş gibi görünse de aslında Nike mühendisleri gözlerin yerini oldukça iyi ayarlamışlar, içine yine tonlarca malzeme koyabiliyorsunuz. Ben en son İstanbul'a giderken yanıma aldığım çantamın ana gözüne "Bilgisayar+ 3 tişört+ 2 penye şort+3 kolsuz atlet+1 kumaş şort+1 kapri+ 4 takım iç çamaşırı+ 5 çift çorap+1 boy/1 baş havlusu"nu rahatlıkla sığdırdım. Hatta ihtiyacım olsa biraz daha mantıklı bir yerleştirmeyle çok daha fazla malzeme koyabilirdim.



Çantanın üst tarafında müzik çalarlar için düşünülmüş dolgu malzemesiyle destekli ve üstünde kulaklık çıkışı olan müzikçalar gözü var. Ama benim gibi o gözü desteğinden dolayı parfüm vs gibi kıralabilecek başka malzemeler için de kullanabilirsiniz. Bu göz 2 şarj aleti+ 2 kulaklık+ Extra bir sürü ıvır zıvırı alabilecek kadar da geniş. Çantanın hem üstünde olması hem de destekli malzemeden yapılmış olması nedeniyle çantanın en güvenli gözü diyebiliriz.




Çantanın sol üstündeki göz kendi içinde 2 parçaya bölünmüş ve oldukça derin, kullanışlı bir göz. Öyle ki 0.5 litrelik su şişesini rahatlıkla alabilir. Üstünde hala boşluk kalır.Üste yakın kısıma dikilmiş cep sayesinde gözün dibine inmesini istemediğiniz, açınca hemen elinize gelsin istediğiniz şeyleri koyacak yeriniz hazır. Yukarıdaki fotoğrafta dediğim cepte benim şarj aletim duruyor mesela. Bu cebi isterseniz toptan çamaşır, çorap gibi tek bir çeşit kıyafete de ayırabilirsiniz.



Sağ üstteki gözü açınca ise bir süprizle karşılaşıyorsunuz. Burası içeceklerinizi daha uzun süre sıcak veya soğuk tutmak için izole edilmiş. Biraları soğuk tutmak için yapılan çantaların iç maddesiyle içinin kaplanmış olması tam anlamıyla termos etkisi yaratmasa da dayanma gücünü arttırdığı kesin. Bu göz de oldukça derin ve başka amaçlar için kullanmak isterseniz de size yeterince alan sağlıyor.



Çantanın sağ ve sol altlarında üstte gördüğünüz ceplerden mevcut. Önündeki ufak gözü de katarsak dışa doğru şişen tek kısımlar buralar işte. Ama öyle profesyonelce tasarlanmış ki ağzına kadar doluyken bile boşken durduğundan çok da farklı durmuyorlar. Ben o ceplere genelde kemer vs koyuyorum. İsterseniz tek cep bir haftalık çorap ihtiyacınızı tek başına alabilir.


İşte bu da az önce alttaki cepleri anlatırken bahsettiğim dışa şişen çantanın ortasındaki göz. Hava alabilen dış ince kumaşla kaplı olması koku yapabilecek şeyleri koymanıza olanak sağlıyor. Fotoğrafın açısından çok net anlaşılmasa da burası da yine derin bir göz ve katlanmış bir havluyu rahatlıkla koyabilirsiniz.



İşte burası çantayı elime aldığımda en çok hoşuma giden kısımlarından birisiydi. Ayakkabı koyma gözü. 
Hepimiz bir yerlere giderken yanımızda ya yedek bir ayakkabı ya da terlik vs götürürüz. Eskiden bunları kıyafetlerin yanına koymak zorundaydık. Artık ayakkabıların kendine has bir gözü var ve dışının delikli olması sayesinde havalanabiliyorlar. Çantanın içinden ise tamamen izole edilmiş durumdalar.Ama yeşil kısımlar çabuk kir tutacağından ben yine de ayakkabıları koyarken ayrı bir poşetle koymayı tercih ediyorum.



Boş halini de ayrıca ekleyim ki kafanızda net bir görüntü oluşsun. Ayakkabı gözü gerekirse bilekli botları alabilecek kadar geniş bunu özellikle belirteyim. Tabi ki en başta belirttiğim gibi koyduğunuz ayakkabılar ana gözün hacminden yiyor :)


Sırt kısmına gelecek olursak çantanın dizüstü bilgisayar çantası olması nedeniyle buraya özel ilgi gösterilmiş desek yalan olmaz. Fotoğraftan da net olarak görebileceğiniz üzere sırt kısmı topla vursan yıkılmaz görüntüsünde:) Oldukça kaliteki dolgu malzemesi ile hem dizüstü bilgisayarınızı güvence altına almışlar hem de çanta büyük olduğundan içini doldurduğunuzda oldukça ağır oluyor, bu ağırlığın sırtınızı acıtma oranını düşürmüşler. Kabartma Nike logosu da oldukça estetik duruyor.


Gelelim çantayı alırken en gereksiz gördüğüm kısım olan Max Air omuz askılarına.. Alırken içimden geçen şey tam olarak "Bunlar da stil olsun karizma yapsın diye şişirmişler bi de Max Air patlatmışlar, tamamdır" olmuştu ama çantayı gerçekten doldurduğum bir gün aslında bu askıların tahminimden çok işe yaradığını farkettim. Ağırlık arttıkça omuzlarında oluşan kesilme hissi artar. Hatta aynen yanık gibi kızarır. Ama çantamızda ağırlık arttıkça içi hava dolu askılıklar görevini tam olarak yerine getiriyorlar. Yıllarca ağırlığı 30 kilolara varan değişik çantalar taşıdım. İlk defa bir çantada ağır olmasına rahat ettim desem yeridir. Fotoğraf biraz parladığından aslında şeffaf olan kısımlar gri gibi çıkmış.



Gelelim çantanın ana gözünün üstünde yer alan ikincil göze...Burası da dizüstü bilgisayarın adaptörünü, farenizi hatta ana göze koyamadığınız kıyafetlerinizi alabilecek kadar geniş. İçinde kalemlik, cep telefonu benzeri aletleri koyabileceğiniz lastikli bir cep, ayrıca iki cep daha ve fermuarlı bir gözü daha bulunuyor. Aklınıza gelenden daha fazla döküntü topladığına emin olabilirsiniz. Üst kısımdaki gözlerin tam boyunu canlandırabilmeniz için bir fotoğrafını daha koyuyorum.


Çantanın omuz askılarını rahatça ayarlayabilmeniz için askıları oldukça uzun tutmuşlar ama bu gerekli mesafeye getirdikten sonra ortada kocaman bir askı çöplüğü varmış havası yaratıyor. Bu yüzden benim gibi bu konularda takıntılıysanız aşağıdaki gibi askıyı kopçanın arasına sıkıştırabilirsiniz.


Yukarıda sağ altta da görebileceğiniz gibi ana gövdeden gelen kısım belinizi de saracak şekilde geniş tasarlanmış. Ayrıca az önce bahsettiğim askı toplama işini yapınca askılar karşıdan aşağıdaki gibi derli toplu görünüyorlar.:) Düzen önemli ama değil mi? Avatar'da da söyledikleri gibi "Bir asker her zaman askerdir."  :)


Sonuç olarak:

100 lirayı biraz aşan fiyat etiketi başta pahalı görünse de benzer markaların benzer ürünleriyle karşılaştırdığınızda aslında çok da pahalı olmadığını görüyorsunuz. Ürünün malzemesi oldukça kaliteli. Zaten Ultimatum serisini diğer Nike çantalardan ayıran da malzeme ve işçilikteki bariz kalite farkı. Dün Yeşil Kundura'ya girip diğer çantlara baktığımda 45-50 liraya da Nike çantalar vardı ama emin olun kalite olarak özellikle de kumaş kalitesi olarak yanından bile geçemezler.

Ürünün kumaşı hava alabilen güzel ve dayanıklı bir maylon türü. Su geçirmezlik özelliği bulunmuyor. Ama yine de "en küçük yağmuru içeri alıyor" dersek de haksızlık yapmış oluruz. Aslında içinde bilgisayar olunca insan içine damla bile almasın istiyor ama sonuçta yapım amacı doğa sporları olmadığından gereksiz bir fiyat etiketine neden olmasın diye sanırım pas geçilmiş. 

Ürünün fermuar kalitesine ayrıca değinmek istiyorum. Fermuarlar neredeyse yok denecek kadar kolay açılıp kapanıyor. Ve dikişleri oldukça dayanıklı. Gerçi bu boyda bir çantanın dolu halinin 15 kg sınırını çok rahat zorlayacağını düşünürsek dikişlerin dayanıklı olması normal:) Zaten 100 lirayı aşan ücret ödediğinizde bu özellikler bizi şaşırtacak özellikler arasından çıkıyorlar, neticede kalite için buradayız:)

Sağ ve sol altlardaki parlak kısımlar bana gereksiz göründü, çantanın içi her ne kadar gayet canlı yeşil renkte olsa da çanta kapalıyken dıştan komple siyah durduğundan bu kısımlar bana biraz gereksiz parlaklık olarak geldi.

Nike hem 17" dizüstü bilgisayarları alabilecek hem de uçakların koltuk üstü bagaj kısımlarına sığmayı becerebilecek bir çanta yaparak 1 haftayı geçmeyen yolculuklarda 40 tane çanta gezdirme mecburiyetimizi de, uçakların bagaj personelleri  işlerini hızlandırmak için ellerine ne gelirse tangır tungur attığından bagaja verdiğim çantada "eşyalarım acaba kırılıp dökülür mü?" korkumuzu da havaalanlarında valiz bekleme çilemizi de ortadan kaldırmış:)

Eğer okul çantası vs olarak kullanacaksanız yarı fiyatına olan çantaları seçmenizi öneririm. Fazlasıyla işinizi görürler. Ama amacınız tam anlamıyla bir tatil arkadaşı ise tercih doğru. Ayrıca arkadaşlarının evlerinde 2-3 günlük gece kalmalarına giden "yancı" arkadaşlar için de gayet ideal olduğunu hatırlatırım:)

Bu senenin Ultimatum'u LiveStrong adıyla satılan model. Neredeyse birebir aynılar. Ama unutmayın eğer güncel modeli alırsanız aynı çantaya daha çok para vermek zorunda kalabilirsiniz. Benim anlattığım modeli şuan bulabilirseniz indirimle alma imkanınız var.


Benzer bir çanta olan Adidas Load Spring'in incelemesini de burada yaptım, ona da bir göz atın derim! ;)

Bol gezmeler:)

18 yorum:

  1. güzel bir inceleme olmuş. ürün maalesef su geçirmez özellikte değil ama çeşmenin altında suyu tuttuğunuzda damlacıklar halinde akıyor. içine baktığımda ise biraz su almıştı. sanırım yan yada alt kısımlardan su aldı. daha fazla incele şansım olmadı.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim:)
    Su geçirmez yapsalar fiyat olarak alabileceğimize şüpheliyim:)
    Ayrıca yukarıda yazmayı unuttğum bir ayrıntı:
    Termos göze tam donmuş 0.5'lik su koymuştum bi kere,dışı baya terlemiş şişenin ve gözün içine akmış su, oradan da biraz sızmış çantaya, siz yapmayın...

    YanıtlaSil
  3. Bende nike çanta vardı amblem kısmı zamanla yapışma olduğu için ayrıldı.bu çantada bu sorun varmı peki?

    YanıtlaSil
  4. Hayır bu çantada öyle bir sıkıntı yok çünkü Nike amblemi yapıştırma değil, kenarlardan nakışla işlenmiş ;) Ben 1 yıldan uzun süredir kullanıyorum bir sıkıntı yok...

    YanıtlaSil
  5. Şimdi dikkat ettim teşekkürler.Bu çantanın ufağı 15'6 lık laptopu alırmı ayrıca çantanın fiyatı tamolarak ne kadar.termos göz kaç saat soğuk yada sıcak tutar koyduğumuz şeyleri?

    YanıtlaSil
  6. Ufağı büyük ihtimal 15.6" alır çünkü tam o boylar için yapılıyor sanıyorum...Termos göze uzun süreli birşey koymadım hiç öyle bir ihtiyacım denk gelmedi şimdiye kadar. Ama 1 haftalık tatile gittim, çanta havluma kadar bütün malzemelerimi aldı...

    YanıtlaSil
  7. Terleme ile içine su girmesi kötü bir olay :(

    YanıtlaSil
  8. direk buzluktan çıkmış donmuş şişeyi koymuştum, hem sıcaktan dışı terlemiş, hem de ısınmaya başlayınca bir miktar su taşmış, içine akmış gözün ama çantaya ciddi derecede geçmemişti. Tabi ki bu çantaları su geçirmez gibi düşünmek yanlış neticede kullanım amaçları belli...

    YanıtlaSil
  9. Slm...
    Nike Ultimatum Utility XL ya da LiveStrong sırt çantalarını nereden bulunabileceği konusunda yardımcı olabilirmisiniz ??? İnternette bulamadım malesef :(

    YanıtlaSil
  10. öncelikle ürün .ncelemeniz için teşekkür ederim gayet güzel olmuş ama bu ürünü veya benzerini bulamıyorum bulabilen arkadaşlar varsa yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  11. Bu ürün dönem dönem Nike mağazalarına ve Boyner, YKM gibi mağazalara geliyor. Sıkı takip etmeniz gerekiyor. Çünkü genelde gelen seri arayanlar yüzünden hızlı tükeniyor. Ayrıca Thule'nin çok kaliteli, güzel çantaları var, ben en son D&R'da gördüm fakat fiyatları 170-200TL civarı...

    YanıtlaSil
  12. Bu çantanın içinin fosforlu renk olmasını komik bulan veya anlayamayan arkadaşlar için dipnot:
    Bu tip çantalarda koyduğunuz malzemeleri kolay bulabilmeniz için iç renk genelde böyle seçiliyor.

    YanıtlaSil
  13. Bence de UMUT arkadasım çok doğru söylemişsin . Bu arada çanta tanıtımı da güzel olmuş teşekkür ederim ama ben livestrong modelinden almayı düşünüyorum. İçinizden biri bana bu çanta hakkında daha detaylı bir bilgi verirse gerçekten çok sevinirim ve lütfen biraz da acil olursa daha da çok sevinirim

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Umut Bey,
    Öncelikle bu süper inceleme için gerçekten teşekkür ederim.
    Çok merak ettiğim bir husus var, yardımcı olacağınızı ümit ediyorum. Ben bu çantadan almak istiyorum, bir hayli araştırdım ve piyasada ba2982 kodu ile geçtiğini öğrendim. Ancak ne kadar arama yaptıysam hep L boy bulabildim, onun ölçüleri de 49Hx34Wx24Dcm, 30 litre, 1830 inç küp.
    Sizin incelemesini yaptığınızın boyutları da yukarıda yazdığım gibi mi yoksa daha büyük ölçülerde XL olup, ölçüler ve hacimler daha mı fazla? Kısa sürede cevap dönmeniz ümidiyle. Kolay gelsin.

    Burak ARSLAN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 30 veya 33 litreydi tam hatırlamıyorum, 17" dizüstü sığan boy deyim :)

      Sil
  15. merhaba siz çantanızı nereden aldınız acaba ?

    YanıtlaSil
  16. umarım kısa zaman içerisinde bana dönersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, aracı bir site aracılığıyla taobao.com dan almistim, taobao cin in gittigidiyor u gibi bisey ama sadece cin e acik. bu sebeple araci siteler kullanmak gerekiyor. 3 sene onceydi tabii

      Sil